NACC LIGT ZWAAR ONDER VUUR BESLISSING PRAWIT

0
419

~ACHTERUITGAAN ALS EEN HOLLEND PAARD~

(Snel terrein verliezen)


BANGKOK:-  De Nationale “Anti-“Corruptie Commissie (NACC) heeft zichzelf nogal de hoek ingeschilderd door generaal Prawit Wongsuwan vrij te spreken van corruptie. Je kunt 20 horloges van een overleden vriend lenen, en je diamanten ring kan van je ouders afkomstig zijn. Ook ben je zelf grootvader.Een echte anticorruptie vechter en sociale activist ondervroeg de NACC over haar professionaliteit en transparantie.  Dat is voormalig senator Rosana Kositrakul. Ze heeft twijfels over het vrijspreken door de NACC en beschuldigd ze van dubbele maatstaven. Ze eist dat de corruptie commissie, pardon, de ANTI corruptie commissie de mening van alle commissieleden openbaar maakt.

De NACC sprak donderdag generaal Prawit vrij. Hun motivatie was dat hij niet de eigenaar was van de dure horloges, dus was hij niet verplicht deze klokjes op te geven als eigendom. Prawit heeft altijd beweert dat die horloges niet van hem waren maar van zijn overleden vriend en klasgenoot Patthavat Suksriwong.

De NACC accepteert Prawits verklaring, ondanks het feit dat er geen eigendomspapieren van zijn of aankoopbewijzen die deze verklaring ietwat geloofwaardiger zouden maken. Rossana zegt dat zonder papieren de horloges als smokkelwaar gezien moeten worden, omdat er geen belasting over is betaald.

Ze eiste ook het rapport over de meningen van de commissieleden over sommige horloges, die door de generaal gedragen werden terwijl hij had beweert dat hij die horloges teruggeven had aan Patthavat, die eerder dat jaar was overleden.

Ze suggereerde dat de “anti” corruptie commissie met twee maten meet door de zaak te vergelijken met voormalig secretaris generaal van het ministerie van transport Supote Saplom, die door de commissie als ongewoon rijk werd beoordeeld, omdat hij een Volkswagen Van niet had opgegeven.

Supote zei, net als generaal Prawit, dat hij die bus van een vriend had geleend, en dat zijn vrouw de auto reed, dus hoefde hij het niet als bezitting op te geven.

Mana Nimitmongkol, secretaris-generaal van de Anticorruptie Organisatie (er zijn er nogal wat van in Thailand) bekritiseert de NACC ook. Hij vindt dat de commissie niet transparant te werk is gegaan. Hij heeft zijn twijfels over de werkwijze en de conclusie van de commissie.

De Thaise Associatie voor de bescherming van de grondwet heeft het publiek opgeroepen om een campagne te ondersteunen waarin de NACC leden die Prawit vrijspraken te vervolgen. Ze vind dat de vijf commissieleden hun bevoegdheid misbruikt hebben om de vice premier te beschermen.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Thai PBS
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Thai PBS World