MODDERIGE RACES IN CHONBURI

0
678

~MET TWEE BUFFELS BIJ DE HAND~

(racen we door het ganse land)


CHONBURI:- Als je ze langzaam door de akkers ziet bewegen zou je niet denken dat waterbuffels snelle dieren kunnen zijn. Maar boeren in Oost Thailand keken afgelopen zondag wie de snelste buffel was in een modderige race.
Die race is het jaarlijkse hoogtepunt tijdens het rijstplant feest in Chonburi. Twee uur rijden met de auto, of twaalf uur gaans van Bangkok op een buffel kar. Een groep boeren houdt de oude traditie levend, ook al maakt het merendeel gebruik van tractoren op de akkers.

De hele dag worden koppels buffels gekoppeld aan een houten ploeg, om met hoge snelheid door een modderig veld te ploegen. Het koppel wordt geleid door een boer die de buffels probeert in het juiste spoor te houden.

“Om te winnen moeten de buffels en de racer allebei de finish halen,” legt Jai Indramaporn, een bejaarde buffeleigenaar van 73 jaar. “Als de racer valt is hij gediskwalificeerd.” Veel races lukt dat niet. Die gaan languit in de modder, onder luid gelach en gejoel van de menigte. Maar voor hen die het wel lukt wacht eeuwigdurende glorie. 

Eeuwenlang gebruikten de Thais waterbuffels om de rijstvelden te ploegen, als vervoermiddel en zelfs om hun dorpen te verdedigen tijdens oorlog. De laatste vijftig jaar zijn waterbuffels in rap tempo vervangen door tractoren en ‘mechanische buffels’. Dat zijn tweewielige motortjes die een ploeg of machine trekken.

Ambtenaar Samart Suksawang zegt dat het feest de jongeren laat zien hoe belangrijk de buffels waren voor de boeren destijds in een van de grootse rijst verbouwende landen van de wereld. “Ik wil deze traditie bewaren voor de nieuwe generatie, zodat ze kunnen zien hoe het er vroeger aan toe ging, toen we buffels nodig hadden om de velden te ploegen.”

Chonburi bewoners zeggen dat het idee om te gaan racen met buffels generaties geleden begonnen is om stoom af te blazen na het ploegseizoen. De huidige buffels zijn speciaal gefokt voor de sport, en worden getraind om te luisteren naar de bevelen van de racer. Een beetje buffel kost tegenwoordig heel snel Bt 300.000 (€ 7800), en daar kan je een aardige mechanische buffel voor kopen. Maar daar win je geen wedstrijden mee…

Bron: The Nation