MET INGANG VAN VANDAAG IS HET VERBODEN OM IN ALLE NATIONALE PARKEN IN THAILAND PLASTIC VERPAKKINGEN MEE TE NEMEN

0
578

~LAAT NIET ALS DANK~

(Laat niet, als dank voor ’t aangenaam verpoozen, den eigenaar van het bosch, de schillen en de doozen)

THAILAND:- Vandaag geweldig nieuws voor de internationale campagne om de plastic vervuiling in Thailand te verslaan. Het Department of National Parks heeft vandaag op hun Facebook-pagina aangekondigd dat ze het gebruik van plastic en schuim in alle nationale parken vanaf vandaag, vrijdag 8 juni 2018 gaan verbieden.

Sommige parken hadden al een beleid dat het etensbakjes en plastic flessen buiten het picknickgebied in de parken niet waren toegestaan.

Vermoedelijk zal deze nieuwste ontwikkeling alle gebieden in nationale parken omvatten. Dit is hun aankondiging in het Thais:

สำนัก อุทยานแห่งชาติ: อุทยานแห่งชาติ งด ใช้ โฟม และ พลาสติก ตั้งแต่ 8 มิถุนายน 2561 นี้ เป็นต้น ไป เพื่อ ลด ปัญหา มลภาวะ จาก ขยะ ทั้ง ใน ทะเล และ ชายฝั่ง

De letterlijke vertaling van de aankondiging is: “nationale parken verbieden het gebruik van schuimbakjes en plastic”. Hopelijk betekent dit regelrecht verbod, grote navolging zal gaan krijgen in de rest van Thailand.

Als er enige wijzigingen komen over de omvang van dit verbod, zal Olleke Bolleke u hiervan terstond over gaan informeren.

Deze aankondiging volgt op het recente nare nieuws dat een griend in het zuiden van Thailand gestorven was. Uit een autopsie bleek dat er acht kilo plastic in de maag zat. Naar aanleiding van deze tragedie vroeg de de minister van Toerisme en Sport, khun Weerasak Kowsurat iedereen in zijn ministerie en aanverwante instanties om het gebruik van disposables zoals plastic bestek, plastic flessen, zaken en rietjes te beperken. Er zijn al enkele toeristenbedrijven op de eilanden die het bijvullen van water gratis aanbieden als u een flesje gebruikt.

Ook zijn er in Thailand al veel plaatsen waar het gebruik van styropor lunchboxen verbieden, dit verbod is ook al op sommige Thaise markten te zien.

De bovenstaande kennisgeving was op Bangsaen Beach in Chonburi neergehangen en kondigd het verbod op styropor lunchboxen aan. Sommige nationale parken verbood enkele jaren geleden al voedsel en plastic waterflessen.

De foto hieronder is van een nationaal park in Chanthaburi. Bezoekers moesten eten en plastic in deze boxen plaatsen en bij het naar huis gaan weer ophalen.

Toen ik een paar jaar geleden een bezoek bracht aan de Erawan-waterval hadden ze een zgn. statiegeldsysteem.ik moest daar 20 Baht extra voor wen waterflessen betalen en kreeg dat terug als ik het flesje weer inleverde en het werkte wonderbaarlijk ook nog!

Informatie en bron:
Illustraties: Richard Barrow
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: travelblogs.com