MEDISCH TOERISME GAAT NIET TEN KOSTE VAN THAISE PATIËNTEN

0
173

~WEER OP DE BEEN ZIJN~

(niet langer ziek zijn)


BANGKOK – Het ministerie van volksgezondheid ontkent beweringen dat Thaise patiënten het bokje zijn van medisch toerisme dat gepromoot wordt door de regering.

De directeur van het prijzen departement zegt dat maatregelen getroffen zijn om prijzen te controleren in particuliere en overheidsziekenhuizen. “Medisch toerisme beinvloed de prijs niet die Thais moeten betalen,” zegt hij.

Het probleem dat getalenteerde artsen en verpleegsters overstappen naar beter betalende particuliere ziekenhuizen, wordt, zo zegt dr. Nattawuth Prasertsiripong, aangepakt. Daarvoor wordt de medische faciliteiten wet aangepast, waardoor particuliere ziekenhuizen zelf opleidingen mogen geven en onderzoek verrichten. “Dat betekend dat ze hun eigen personeel kunnen opleiden.”

Volgens dr. Nattawuth is medisch toerisme goed beleid, omdat het veel geld voor Thailand oplevert en het ondersteunt het plan om Thailand tot de medische hub van de regio te maken. Thailand staat al op nummer in in Azië wat betreft medische faciliteiten volgens internationale normen.

Dr. Aurchat Kanjanapitak, voormalig voorzitter van de particuliere ziekenhuizen organisatie wijst er op dat het aantal Thaise patiënten het aantal buitenlanders in elk ziekenhuis overtreft, ook ziekenhuizen die zich grotendeels richten op de internationale markt.

“Er is niet een ziekenhuis die Thaise patiënten weigert,” zegt hij. Aurchat ontkent dat getalenteerd personeel vertrekt. Volgens hem is er voldoende personeel voor particuliere en overheidsziekenhuizen.

Het Thaise ontwikkelingsonderzoeksinstituut zegt dat Maleisië en Vietnam ook proberen om zich tot medische hubs te ontwikkelen. “Als medisch toerisme te duur wordt gaan buitenlandse patiënten gewoon naar andere ziekenhuizen in de regio.”

De beweringen dat Thaise patiënten met de rekening komen te zitten komt nadat de Thaise baht medische behandelingen fors duurder maakt.

The Nation