MAN OP DE VRIENDSCHAPSBRUG VAN NONG KHAI GEARRESTEERD MET MEER DAN 30 MILJOEN BAHT IN ZIJN MERCEDES

0
471

~SPAREN DOET GAREN~

(Door beetje bij beetje te sparen krijg je op de duur steeds meer)


NONG KAI:- Afgelopen donderdagavond werd op de Thai-Lao Friendship Bridge in het district Muang in Nong Khai een 55-jarige oude man uit Suphanburi gearresteerd nadat de douanebeambten in zijn Mercedes Benz 22 plastic tasjes hadden gevonden met een flinke hoeveelheid geld, namelijk ruim 30.185 baht. Hij had zijn geld keurig netjes in zijn luxe Mercedes Benz E300 sedan verstopt in de hoop dat de beambten het niet zouden vinden.

Het hoofd van de douane van Ning Khai, khun Nimit Saeng-ampai zei dat de inbeslagname waarschijnlijk deel uitmaakte van dezelfde geldsmokkeloperatie waarbij onlangs in december twee Laos-burgers gearresteerd werden voor pogingen om meer dan 98 Baht miljoen terug over dezelfde grensovergang te smokkelen in een Toyota Land Cruiser

Hij zei dat zijn manschappen de Mercedes Benz in de gaten kregen omdat deze luxe auto de afgelopen 30 dagen telkens tussen Thailand en Laos heen en weer reed, afgelopen donderdag besloten ze de Mercedes Benz eens nader te onderzoeken.

De verdachte 55-jarige Thaise man, genoemd als zijnde Khan Sansuwan, woonachtig in het Dan Chang district van Suphan Buri, beweerde een aannemer te zijn in Laos. Naar verluidt bekende hij aan Thaise douaneambtenaren en immigratiepolitie dat hij van plan was een deel van het geld te gebruiken om bouwverzekeringskosten en materialen in Laos te betalen, terwijl hij werd ingehuurd om de rest naar Laos te vervoeren, zei aldus de hoofd van de douane, khun Nimit.

Khan weigerde te zeggen wie hem had betaald om het geld te vervoeren, zei khun Nimit, dus ambtenaren blijven deze smokkelzaak onderzoeken. Het douanekantoor heeft het geld in beslag genomen in afwachting van verder onderzoek.

Als de verdachte bekent, krijgt hij een stevige boete en krijgt slecht 2 miljoen Baht terug terwijl de staat beslag legt op de rest van het in beslag genomen geld. Als hij de beschuldiging bestrijdt, zullen politie en andere instanties onderzoeken of het contante geld illegaal is verkregen of verband houdt met drugshandel of witwaspraktijken.

Khun Nimit zei dat de Thaise autoriteiten al een lijst hadden met namen van verdachte geldsmokkelaars die zouden moeten helpen om de zaak te bespoedigen.

De Thaise wet verbiedt het uitvoeten van niet-aangegeven bedragen van meer dan 450.000 Baht buiten het land. Iedereen die niet aangegeven contant geld met een waarde tussen 450.000 en 2 miljoen over de grens heen vervoert, wordt loopt de kans een boete te krijgen van 20.000 Baht, terwijl hogere bedragen een 40.000 Baht boete krijgen en bedragen boven 2 miljoen worden direct in beslag wordt genomen, aldus khun Nimit.

Informatie en bron:
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in de Isaan
Bron: The Nation