MALARIA WAART ROND IN DE OUDE MANIQ STAM IN ZUID THAILAND, EEN KINDJE GESTORVEN EN VIJF VOLWASSENEN IN COMA

0
353

~IN KLEINE DOOSJES BEWAART MEN DE BESTE ZALF~

(Niet alle waardevolle dingen hoeven belangrijk te zijn, gezondheid is ook een groot goed)


PHATTHALUNG:- In het Pa Bon district in de provincie Phatthalung waar een groep Maniq- of Mani-stammensen in het bos wonen, waart de malaria rond, in de afgelopen twee maanden is er een kindje gestorven en zijn er tenminste vijf andere mensen in coma geraakt.

De Thaise nomadenstam, bekend als de “Rak Pa Bon” Maniq mensen, heeft vaker bezoekers uit de buitenwereld gekregen sinds zij hun traditie van om de 20 tot 30 dagen te huizen overgeschakeld zijn naar eens in de zes tot zeven maanden. Ze hebben daarmee ook een aantal aspecten van een levensstijl en voedingswijze van stadsmensen overgenomen.

Er is nu bezorgdheid uitgesproken dat de uitbraak chronisch kan worden, omdat hun langere verblijf op één plek kan leiden tot een opeenhoping van afval en het nodige gebrek aan hygiëne.

De Maniq-mensen, in het algemeen bekend als Sakai en behoren tot ’s werelds laatste samenlevingen die leven van de jacht en wat de natuur hen brengt, wonen in de bergachtige bosgebieden van Yala, Narathiwat, Phatthalung, Trang en Satun.

De bevolkingsgrote van 500 mensen is de enige etnische Negrito-groep in Thailand die géén Thais spreken.

In het verleden heeft de Maniq stam zelf hun ziektes kunnen behandelen, dit volgens de wijsheid van de stammen en bekendheid met kruiden, maar de kruidenplanten worden steeds schaarser als gevolg van het krimpende habitat.

De stam heeft nu hulp nodig van de buitenwereld om kwalen en ziektes aan te pakken.

De afdeling voor provinciale administratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het National Health Security Office (NHSO) is vorig jaar begonnen om mensen van de Maniq stam te helpen bij Thaise nationaliteitsaanvragen op basis van bloedlijnen, om hen te helpen toegang te krijgen tot gezondheidszorg en welzijn.

Vanaf augustus 2018 hadden in totaal 312 Maniq-mensen Thaise ID-kaarten gekregen en hadden zich geregistreerd bij de NHSO-zorgregeling.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Zuid Thailand
Bron: The Nation