LOI KRATHONG AFGELAST OF SOBER GEVIERD

0
394

~HET IS ZONDEGELD~

(Het is jammer dat daar kosten voor gedaan zijn)


THAILAND:- Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat veel provincies het belangrijke boeddhistische festival hebben versoberd of zelfs Loi Krathong afgelast hebben. Een overzicht van wat bekend is.

img_7702

In Thailand wordt op de dag van de twaalfde volle maan het Loy Krathong festival gevierd. ‘Loi’ betekent letterlijk laten drijven, en een ‘Krathong’ is een vaartuigje van verscheidene materialen in de vorm van een lotusbloem. Dit vaartuigje bevat normaal gesproken een kaars, 3 wierookstaafjes, bloemen en enkele muntjes (bij voorkeur 9, omdat de Thai geloven dat dit getal geluk brengt).

Men gelooft dat hoe langer de kaars blijft branden en verder weg de krathong drijft des te beter je geluk is in het komende jaar. Na Songkran is Loi Krathong de belangrijkste boeddhistisch festival.

img_7703LOI KRATHONG AFGELAST
In verband met het overlijden van koning Bhumibol en de rouwperiode die in Thailand nu is ingesteld, is op veel plekken Loi Krathang afgelast. Het stadsbestuur van de oude hoofdstad Sukhothai heeft alle festiviteiten stopgezet. Normaal wordt het festival in het oude historische centrum gehouden, wat een spectaculaire gebeurtenis is en veel publiek trekt.

In de provincie Tak worden de bootjes normaal in een rij in het water gelaten, wat een lijn van verlichte krathongs oplevert. Ook dit gaat dit gaat dit jaar niet door. In de stad Tak hebben bewoners afgesproken om 999 bootjes te water te laten, als eerbetoon aan koning Bhumibol (die de negende koning was in de Chakri-dynastie).

Eerder werd al bekend dat Pattaya alle festiviteiten rond Loi Krathong heeft afgelast.

YI PENG CHIANG MAI
Ook wisten we al dat het Yi Peng festival in Chiang Mai doorgaat. Yi Peng is de noordelijk Thaise variant van Loi Krathong. Er worden dan wensbalonnen massaal opgelaten. Dit zal echter in sobere stemmingen verlopen. Er zal geen vuurwerk te zien zijn.

Als mensen toch krathongs op de rivier willen zetten, dan is het verzoek om te zorgen dat de bootjes in de kleuren wit en grijs zijn gemaakt.

Met dank aan John Sarbach