Home Thailand Bangkok LICHTEN UIT, GELUID ZACHT: HET NACHTLEVEN VAN BANGKOK VERANDERT IN EEN SPOOKSTAD

LICHTEN UIT, GELUID ZACHT: HET NACHTLEVEN VAN BANGKOK VERANDERT IN EEN SPOOKSTAD

3

~GEEN HAND VOOR DE OGEN ZIEN~
(Zich in totale duisternis bevinden)


BANGKOK:- Was het zo dat het uitgaansleven in Bangkok dacht dat het allemaal wel mee zou vallen, nu enige dagen later blijkt de waarheid anders te zijn.img_7236

Afgelopen zaterdag marcheerde het leger door de beroemde straatjes en soi’tjes van Bangkok en dwong  de toeristen om de laatste beetjes bier uit hun glazen op te drinken en de bar te verlaten. Dit uit respect voor het heengaan van de vorst van het land.

Het overlijden afgelopen week van de 88-jarige koning Bhumibol Adulyadej heeft de boeddhistische natie in een periode van diepe rouw gedompeld. Massa’s Thaise tranen vullen de straten van Bangkok, als uiting van het verdriet en respect voor hun geliefde koning.img_7230

De Thaise barmeisjes hadden hun professionele werkkleding aan de kapstok gehangen en waren gekleed als bijna alle landgenoten.

In Bangkok Soi Cowboy, een beroemd  steegje van kleurig verlichte go-go bars,  dat dienst doet als barometer van stad voor wat betreft de naleving tot matiging tijdens staatsgrepen, straatprotesten en religieuze dagen, waren de kasteleins door het verschijnen van het leger erg teleurgesteld.img_7229

Rond 22:00 uur trokken de soldaten de stekker van de verblindende neonlichten uit het stopcontact en dwongen  de uitbaters vervroegd te sluiten. Dit in overeenstemming met de opdracht van de regering, om feestelijke bijeenkomsten tot een minimum te beperken, als uiting van verdriet.

“Plotseling kwam het leger, een groep van vijf soldaten, de pub binnen waar ik zat, ” zei de heer Jérôme Bonami, een 31-jarige toerist uit België. “We werden gevraagd om af te rekenen en ze begonnen op alles op te ruimen. De meisjes verdwenen achter de coulissen.”img_7234

Op de Khaosan Road, een groezelig centrum voor buitenlandse toeristen, op een steenworp afstand van het paleis van de koning, is de bars het zwijgen opgelegd door de normaal oorverdovende muziek uit te zetten. De drank wordt geserveerd in kartonnen bekertjes.

“Er is geen muziek vanavond, in geen enkele andere horecagelegenheid, want alle Thaise mensen zijn zo verdrietig. Nergens in Bangkok zult u luide muziek horen,” verklaarde Me. Ret Chhuon, een Thaise barkeeper, liet weten zich zorgen te maken om Thailand.
“Maar we moeten dit doen omdat de koning is overleden, omdat wij zo verdrietig zijn.”img_7231

Inmiddels hebben buitenlandse regeringen hun burgers aangespoord om respectvol te zijn, terwijl het koninkrijk rouwt. De Thaise toeristische autoriteiten hebben reizigers gevraagd sombere en geschikte kleding te dragen.

Met dank aan Olleke Bolleke

3 REACTIES

  1. De barkeeper maakt zich waarschijnlijk meer zorgen om het feit dat door afwezigheid van muziek en half naakt dames swingend op de bar zijn inkomsten dalen. Hoe kan hij straks de huur betalen?

Comments are closed.