LEGER DOOD 9 DRUGSSMOKKELAARS IN CHIANG RAI

0
568

~AAN IETS EEN BROERTJE DOOD HEBBEN~

(Ergens een grote hekel aan hebben)


CHIANG RAI:- In een vuurgevecht met grenstroepen zijn negen drugssmokkelaars gedood, zei een hoge militair. Drugssmokkel groeit en bloeit in de regio, dit is een incidenten uit velen.Narongsak Osotthanakorn, gouverneur van de noordelijke Chiang Rai provincie, zei dat het vuurgevecht uitbrak op Thais grondgebied, twee kilometer  van de grens met Myanmar. “Troepen probeerden de smokkelaars te stoppen, maar die weigerden en openden het vuur. Gedurende 10 minuten werden schoten uitgewisseld, toen waren negen smokkelaars dood en vluchtte de rest. De groep was 15 man sterk.” Troepen namen 700.000 meta-amfetamine pillen in beslag en automatische wapens, voegde hij er aan toe.

De Gouden Driehoek is de grens regio in Thailand, Myanmar, Laos en zuid China. Na Zuid Amerika is dit de grootste drugs producerende regio ter wereld. Enorme hoeveelheden opium, heroïne (wordt gedestilleerd uit opium) en meta-amfetamine worden dagelijks gemaakt in laboratoria die verstopt zijn in de jungle. De productie is grotendeels bestemd voor de Aziatische markt, maar wordt wereldwijd verscheept.

Het grootste probleem is corruptie. De overheden in de hele regio – maakt niet uit welk land – kijkt graag de andere kant op voor een vergoeding. Inbeslagnames in de laatste tien jaar zijn verveelvoudigd. De kartels houden daar rekening mee. Arrestaties zijn vrijwel altijd de mannetjes onder aan de piramide, nooit die aan de top.

Gouverneur Narongsak kon niet zeggen wat de nationaliteit van de smokkelaars was. Het vuurgevecht vond plaats in Mea Sai, dat is net over de grens van de Wa Staat, een autonome regio in Myanmar, waar een sterke militie de macht heeft. De Wa hebben hun land verandert in een narco staat. Ze produceren veel heroine en het super verslavende meta-amfitamine versneden met cafeïne. Daarmee betalen ze hun wapens en houden de overheid van Myanmar buiten de deur.

De regering van Myanmar heeft nogal wat etnische minderheden om rekening mee te houden. Al die minderheden hebben tot op de tanden bewapende milities, dus ze hebben weinig trek (en mogelijkheden) om de Wa aan te pakken. De laatste foto is van een militaire parade van de United Wa Army.

Bangkok Coconuts