KOH LAN VERZUIPT IN HET AFVAL

0
195

~EEN VUILE PIJP ROKEN~

(ergens nadeel van ondervinden)


PATTAYA –  Een milieuexpert roept op om het aantal bezoekers naar Koh Lan eiland voor de kust van Chonburi te beperken tot niet meer dan 5.000 bezoekers per dag om het afval probleem onder controle te krijgen.

Sonthi Kotchawat, postte op Facebook dat touroperators het afval van hun klanten terug zouden moeten brengen naar het vasteland.

Sonthi is daar mee nog niet tevreden, hij wil ook dat de autoriteiten strenger optreden tegen vervuiling van de openbare ruimte, en beperkingen moeten invoeren voor het aantal restaurants, resorts en andere accommodaties.

“De atmosfeer op Ta Waen strand lijkt wel een vluchtelingenkamp … overal grote parasols op het strand …” schreef hij.

Koh Lan is 4,7 km2 groot met een inwoneraantal van 4.000. Dat aantal wordt een veelvoud als je het combineert met het aantal ongeregistreerde bewoners. Er zijn op het kleine eiland meer dan 1.500 hotelkamers, zegt hij.

Het gebruikelijke aantal toeristen ligt rond de 3.000 personen per dag, maar dat loopt op tot 10.000-15.000 in het hoogseizoen.

“Er ligt 50.000 ton afval op het eiland dat verwerkt moet worden. Het stinkt een uur in de wind. Iedere dag komt daar tussen de 30-50 ton bij, grotendeels van winkels, restaurants, hotels en guesthouses.”

“Gemeentewerkers van Pattaya brengen per dag tot 35 ton afval naar het vasteland om verwerkt te worden. Dat betekend dat er iedere dat 20 ton bij komt.”

Zelfs als de 2 geplande verbrandingsovens geïnstalleerd worden (elk met een capaciteit van 25 ton per dag) ligt er meer dan genoeg afval om die ovens meer 5 jaar continue in bedrijf te houden.

The Nation