KINDEREN ZIJN NOG NIET GEREED OM DE GROT TE VERLATEN

0
764

~EEN VRAAGTEKEN PLAATSEN~

(Aan iets twijfelen)


CHIANG RAI:- De twaalf kinderen en hun coach zijn nog niet gereed om duikend de grot te verlaten, zegt de commandant van de reddingsoperatie zaterdagochtend vroeg. De weersvooruitzichten zijn slecht, zware regenval kan de redders dwingen om evacuatie vervroegd in te zetten.

“De kinderen zijn nog niet gereed, ze kunnen nog niet duiken,” zegt Narongsak Osottanakorn die de operatie leidt. “Het probleem is nu om de kinderen op tijd te kunnen leren duiken.”

Narongsak, een voormalige gouverneur van Chiang Rai, zegt dat er nog geen plannen zijn om de kinderen en hun coach te evacueren. Maar de verwachte regenval kan dat snel veranderen.

De marine commandant van de SEAL eenheid zegt dat redders weinig tijd hebben om de zeer riskante reddingsoperatie te voltooien. Als de moesson echt begint is het niet meer mogelijk om dat te doen. De evacuatie is enorm riskant, omdat de kinderen niet kunnen zwemmen en niet kunnen duiken.

Een ervaren ex-marineduiker overleed op vrijdag toen hij zonder lucht kwam te zitten. Als hij het niet overleefd, hoe groot is dan de kans dat de kinderen iets overkomt? Om de kinderen te bereiken en weer terug te gaan hebben ervaren duikers elf uur nodig.

Sommige redders zijn het daar niet mee eens, die zeggen dat de kinderen eerder in de grot zijn geweest, dus ze zijn bekend met de weg, en dat kan helpen. De kinderen hebben basis training gekregen in duiken, maar ze zien er nog mager en vermoeid uit.

De reddingsoperatie beheerst het nieuws van de wereld, terwijl reddingswerkers met man en macht het water proberen uit de grot te pompen om de redding te vergemakkelijken. De laatste dagen hielp het weer erg mee, met enkel op vrijdag lichte regen.

De ouders houden de wacht in het basiskamp, omringt door journalisten en reddingswerkers. Berichten van steun komen ook van de voetballers die meedoen met de kampioenschappen in Rusland.

Informatie en bron:
Illustraties: Coconuts BKK
Content: B. Botje
Bron: Bangkok Coconuts