JOHAN VAN LAARHOVEN ZIT AL JARENLANG VAST IN CEL THAILAND, NEDERLANDSE MINISTER ZOEKT OPLOSSING MET THAISE AUTORITEITEN

0
943

~ERGENS DE SCHOUDERS ONDERZETTEN~

(Zich ergens erg voor inzetten)BANGKOK:- Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft vrijdag in Bangkok gesproken met de Thaise regering over coffeeshopbaas Johan van Laarhoven die in Thailand een straf uitzit van 75 jaar. Samen met de Thaise autoriteiten gaat hij een oplossing zoeken om de Tilburger terug naar Nederland te halen.

Minister Ferd Grapperhaus hoopt de Thaise autoriteiten zover te krijgen dat Van Laarhoven zijn straf in Nederland mag uitzitten. De bewindsman sprak met premier Prayut Chan-o-cha en diens minister van Justitie. Hij noemde het na afloop ‘een bemoedigend gesprek’.

Volgens NOS-verslaggever Albert Bos gaan de ministeries van beide landen ‘een oplossing zoeken die niet strijdig is met het Thaise recht’.

Van Laarhoven is tot 75 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. Hij moet daarvan zeker twintig jaar uitzitten.

De Tilburger werd veroordeeld nadat het Nederlandse OM het land in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de ex-coffeeshophouder had gevraagd.

Er kwam later scherpe kritiek op deze gang van zaken, onder anderen van de Nationale Ombudsman. Het is uitzonderlijk dat een minister zich persoonlijk met een zaak bemoeit.

NRC meldde deze week dat het Openbaar Ministerie niet blij was met de bemoeienis van de bewindsman. Ferd Grapperhaus sprak dat bericht tegen en zei dat het bezoek in goed overleg met het OM Breda was voorbereid.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Corné Verschuren
Bron: Omroepbrabant.nl