Home Algemeen IN HET SUKHIRIN DISTRICT IN NARATHIWAT IS DE GOUDKOORTS UITGEBROKEN, MENSEN VAN OVER DE HELE WERELD KOMEN HIER OM NAAR GOUD TE ZOEKEN

IN HET SUKHIRIN DISTRICT IN NARATHIWAT IS DE GOUDKOORTS UITGEBROKEN, MENSEN VAN OVER DE HELE WERELD KOMEN HIER OM NAAR GOUD TE ZOEKEN

0
IN HET SUKHIRIN DISTRICT IN NARATHIWAT IS DE GOUDKOORTS UITGEBROKEN, MENSEN VAN OVER DE HELE WERELD KOMEN HIER OM NAAR GOUD TE ZOEKEN

~LEVEN ALS VRIENDEN EN REKENEN ALS VIJANDEN~

(vriendelijk met elkaar omgaan uit een soort van formaliteit maar eigenlijk helemaal niet zo op elkaar gesteld zijn)


NARATHIWAT:- Het heldere water van de Sai Buri-rivier is nu een beetje troebel geworden doordat de stroming een sterk was vanwege de hevige regen de nacht ervoor. Maar deze ongemakkelijke toestand van de rivier weerhoud echter niet een groep dorpelingen uit Ban Phu Khao Thong in het Sukhirin-district van Narathiwat om naar goud te zoeken middels een traditionele zeeftechniek die al meer dan vier decennia wordt toegepast.

“Ik ben sinds 2005 op zoek naar goud, daarvoor woonde ik in Nakhon Ratchasima, ik kon toen elke dag wel een grammetje goud vinden, maar tegenwoordig lukt dat niet meer” vertelde ze tegen onze correspondent.

Toevallig vondt ze vandaag minuscule hoeveelheden, waarbij ze het edelmetaal in een plastic flesje verzamelt voordat ze het verkoopt.

Het dorp Ban Phu Khao Thong, grenzend aan de Kelantan-staat in Maleisië, staat al sinds 1932 bekend om de goudwinning, toen de Societe des Mine d’Or de Litcho uit Frankrijk een concessie kreeg van 25 jaar om goud te delven in het bosrijke gebied.

Het bedrijf ging goed tot 1941 toen het bedrijf werd gesloten vanwege de Tweede Wereldoorlog. Volgens een record van het Department of Mineral Resources, heeft het Franse bedrijf 1,951 kg goud uitgegraven tijdens de 9-jarige mijnbouw.

In 1963 kondigde de regering het Nikhom Sang Ton Eng Pak Tai-programma aan (wat de zelfontwikkelingsgemeenschap in het Zuiden betekent) om mensen uit noordoostelijke en centrale provincies en andere delen van het Zuiden naar de districten Sukhirin en Chana in Narathiwat te laten verhuizen.

Het project begon in 1974 en in totaal verplaatste er zich 5.633 gezinnen. Elk gezin werd beloond met 18 rai grond, bedoeld voor de landbouw.

In Ban Phu Khao Thong verhuisde de meeste mensen uit het noordoosten. Ongeveer 90% van de mensen die in het dorp wonen, zijn boeddhisten, 5% zijn moslims en nog eens 5% zijn christenen, zo vertelde khun Chirasak Moranok, een gids van de in de gemeenschap Ban Phu Khao Thong gevestigde toeristengroep tegen onze correspondent.

“Wij zijn de enige gemeenschap in het Zuiden die elk jaar Bun Bang Fai organiseert,” zei hij. Het evenement, ook bekend als het Rocket Festival in het Engels, is een traditionele ceremonie om de godheid Phya Thaen te vragen naar regenval voor hun landerijen. De viering wordt georganiseerd op de tweede zaterdag van juni om het begin van het regenseizoen te markeren.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Zuid Thailand
Bron: Bangkok Post