IN DE ISAAN GEVONDEN BEENDEREN VAN EEN 80 MILJOEN JAAR BLIJKEN VAN EEN VLEESETENDE DINOSAURUS TE ZIJN

0
197

~WETEN WAT VOOR VLEES JE IN DE KUIP HEBT~

(Willen weten om wat voor soort het gaat)


KHON KAEN:- Op de Phuwiang berg in het gelijknamige district Phuwiang zijn ongeveer dertig jaar geleden fossiele beenderen gevonden, uit recent onderzoek is gebleken dat deze afkomstig zijn van een voorheen onbekende vleesetende dinosaurussoort.

Volgens de directeur van het departement van minerale hulpbronnen, zou de vleesetende dinosaurus ongeveer 80 miljoen jaar geleden uit het krijtstreek komen.

Doordat de dinosaurus tot voor kort onbekend was en geen naam had, hebben de Thaise autoriteiten het de “Phuwiang Venator Yaemniyomi” genoemd, dit ter ere van de khun Sutham Yaemniyom, een gepensioneerde ambtenaar van het departement die de versteende botten in het Phuwiang National Park ongeveer 30 jaar geleden had opgraven.

Het fossiel werd bestudeerd door Mr. Adul Samathi, een promovendus aan de universiteit van Bonn in Duitsland, die vertelde geïnteresseerd te zijn nadat hij de gefossiliseerde botten had gezien en ervan overtuigd was dat ze tot een speciale dinosaurussoort behoorden.

Hij zei dat de vleesetende dinosaurus ongeveer zes meter lang geweest moest zijn en zijn gefossiliseerde resten in de rode zandsteenlaag werden aangetroffen

Dr. Suravech Sutheethorn, een expert op het gebied van dinosaurussen aan de Maha Sarakham Universiteit, zei dat de gefossiliseerde botten in 1993 werden gevonden in de 9B-put in het nationale park Phuwiang, en voegde daaraan toe dat er fossielen van verschillende dinosaurussoorten in het district Phuwiang waren gevonden.

Zestien dinosaurussoorten werden verondersteld te hebben geleefd in wat Thailand tegenwoordig is. Hiervan waren er negen nieuw ontdekte soorten. Het zijn Phuwiangosaurus Sirindhornae, Kinnareemimus Khonkaennsis, Siamotyrannus Isanensis, Siamosaurus Suteethorni, Isanosaurus Attavipachi en Psittacosaurus Sattayaraki.Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS
Content: Olleke Bolleke in Noordoost Thailand
Bron: Thai PBS