IN DE FOUT BIJ GEBRUIK VAN WATERPOMPEN

0
524

~DE BESTE BREISTER LAAT WEL EENS EEN STEEK VALLEN~

(Ieder maakt wel eens een fout)


Vindt de toekomst vandaag al plaats? Een aantal boerenbedrijven strijden om het kostbare water en eentje blijkt een Chinese firma te zijn.

De waterschaarste in Thailand is eigenlijk geen nieuws meer, we hebben er al meer over bericht. Hoe langer de schaarste duurt hoe meer onverkwikkelijke details naar boven komen.
China ligt stroom opwaarts van een aantal rivieren die Thailand van water moeten voorzien wanneer het langere tijd niet regent. China heeft de controle over de hoeveelheid water die ze letterlijk de grens over laten gaan. Bouw een dam en je creëert stroomafwaarts problemen.image

CHINESE FIRMA IN DE FOUT BIJ GEBRUIK VAN WATERPOMPEN
In Chiang Rai zijn een aantal Thaise boeren met elkaar in conflict gekomen over het gebruik van water. In het gebied stroomt de Ing rivier, de waterleveranciers voor de boeren in goede cq natte tijden. De hoeveelheid water in de rivier is niet voldoende op het moment om alle landerijen en de bevolking van water te voorzien. Afgesproken is dat er geen water vanuit de rivier wordt opgepompt om de hoofdzakelijk bananenoogst te redden. De Thaise boeren vertrouwen hun vrij nieuwe buren niet en houden ’s nachts de wacht bij de rivier.
De buurman is een Chinese firma die de grond heeft geleased. Bij een eerdere bijeenkomst had de Chinese firma toegezegd geen water op te pompen maar zelf bronnen te laten slaan om zo water van diep onder de grond te kunnen gebruiken voor irrigatie.

Het duurt de Chinezen te lang, ze moeten wachten tot de bronnen geslagen kunnen worden en er is een wachtlijst. Het wacht houden van de Thaise buren heeft resultaat, tegen de afspraken in wordt de plantage toch bewaterd met water uit de Ing rivier.image
Boven op het waterprobleem worden de Chinezen ook nog eens beschuldigd van het gebruik van verboden chemicaliën. Het gevaar voor de bevolking is niet ondenkbeeldig. Op bananenplantages in het buurland Laos komen gezondheidsklachten als gevolg van het gebruik van chemie veel voor.

De districtchef van het gebied Phraya Meng Rai houdt de boel in de gaten en laat onderzoeken naar de gevaren uitvoeren.
De strijd om het water in Chiang Rai is misschien een voorbode wat Thailand te wachten staat wanneer het probleem van de droogte niet snel wordt opgelost.
Met dank aan FRANÇOIS EYCK