HUISELIJK GEWELD IS ZWAAR GEWELD, ZEGT JUSTITIE

0
158

~EEN DOOD KINDJE MET EEN LAM HANDJE~

(iets dat totaal waardeloos is)


BANGKOK – Elke dag worden er vijf kinderen en vrouwen mishandeld bij huiselijk geweld. Dat is erg. Nog veel erger is dat het probleem groter wordt.

Statistieken tonen aan dat er maar liefst 84% meer huiselijk geweld gepleegd is van januari tot en met maart dit jaar. De slachtoffers waren de echtgenotes, ouders, broers en zussen, kinderen, adoptiekinderen, grootouders en schoonfamilie.

Het ministerie van justitie maakte die cijfers in een rapport bekend, om te laten zien hoe ernstig het probleem is, en hoe het opgelost kan worden. Het moedigt het publiek aan om samen te reizen, samen activiteiten te doen, trots zijn op je familie, spreken met begrip, en elkaar positief tegemoet treden.

“Maar als er dan nog steeds huiselijk geweld plaatsvind, zoek dan hulp van de autoriteiten en de politie,” adviseert het rapport. De buren worden aangemoedigd actie te ondernemen als ze merken dat er huiselijk geweld plaatsvind bij hun buren. “Denk niet dat dit een familieaangelegenheid is. Er er huiselijk geweld bij uw buren plaatsvind, dan zijn er slachtoffers die hulp nodig hebben. De politie kan dan ingrijpen.”

Het rapport zegt ook dat slachtoffers hulp kunnen zoeken bij artsen of staatsziekenhuizen. Het heel gewoon dat familieleden wel eens kibbelen, maar geweld is niet acceptabel, zegt het rapport. Het is ook strafbaar: maximaal zes maanden gevangenisstraf en/of een boete van Bt 6.000 staat er op. Bij ernstige gevallen dan dat oplopen tot jaren gevangenisstraf. (Dan is het misdrijf geen huiselijk geweld meer maar zware mishandeling.)

Het rapport associeert huiselijk geweld ook met gedag zoals gokken, vechten, drugs en alcoholmisbruik.

Thai Visa