HOEVEEL WILT U BETALEN VOOR EEN ORIGINEEL PLASTIC AMULET OP PHUKET | THAILAND

0
1571

~WAT HET LIJKT IS HET NIET EN WAT HET IS, LIJKT HET NIET~

(Een gevalletje van de boel flink beflikkeren)


PHUKET:- Dat is een vraag die Olleke Bolleke op Phuket bezighoudt, want daar krijgen de buitenlandse toeristen Thaise amuletten te koop aangeboden, die geprijsd zijn tussen 6.800 en 50.000 baht.

De shenanigans (lees: oplichters) in de Kathu-tempel, waar Chinese tourbussen dagelijks in grote getale aankomen rijden, lopen bij het zien van het knipperlicht van de bus al direct het parkeerterrein op, deze vorm van pure oplichting gaat ongebreideld door.

Dit keer waren twee oplettende Nederlandse toeristen, die geïnteresseerd waren om een ​​tempel te bezoeken en de vermeende geluksamuletten nauwkeurig bekeken, zij reageerde met afschuw toen ze ontdekte dat de amuletten gemaakt waren van puur plastic.

De twee Nederlanders, die onze verslaggevers gevraagd hadden om hun namen niet te publiceren, bezochten gisteren de tempel gisteren als individuele toeristen, hoewel de meeste bezoekers daar echt wel de Chinese reisgroepen zijn, ze komen soms in colonne 15 bussen tegelijk het parkeerterrein oprijden om naar de heilige tempel gebracht te worden.

Onze Nederlandse toeristen die behept waren met een zelfde portie nieuwsgierigheid als uw Thaise nieuwsbeer, gingen tussen de Chinese toeristen staan om het verkooppraatje in het Chinees door Chinese gidsen te horen, die vol verve de ‘geschiedenis’ van de amuletten en hun ‘oorsprong’ aan de bezoekers uitlegden. Vervolgens werd de groep naar een groot gebouw in de tempel geleid, dat in feite een enorme showroom is van amuletten en displays.

De toeristen kregen amuletten te koop aangeboden, in de prijs van tussen de 6.800 en 50.000 baht per stuk. De toeristen kregen zelfs de gelegenheid om de amulet door een lokale monnik te laten zegenen die ook nog eens discreet om een ​​’gift’ vroeg in ruil voor zijn zegen.

Onze Nederlandse toeristen kochten een amulet ter waarde van 6.800 Baht, achterdochtig als wij HOLLANDERS zijn over de bewering dat het goud zou zijn, wat overigens een bewering van de verkoper was, gingen er mee naar een goudshop bij de Tesco Lotus in Samkong om het te laten onderzoeken.

EN JA HOOR, het 6.800 baht kostende ‘gouden’ amulet was in feite echt en van 100% plastic. Naast het feit dat het kleinood gemaakt was van plastic, was het ook nog eens van Chinese makelij.

De dame in de goudwinkel verkocht ze een bijna identiek voorwerp van dat in China was gemaakt voor 450 baht en het werd ook nog afgeleverd in een keurig plastic zakje.

Toen de Nederlandse toeristen naar de Kathu-tempel met het oorspronkelijk gekochte amulet en de kopie terugkeerden om verhaal te halen, kregen ze prompt een volledige aankoopbedrag terug en moesten als de sodeju het tempelterrein verlaten.

Eigenwijze Nederlanders als zij zijn, lieten zich natuurlijk niet zomaar wegsturen en gingen naar het politiebureau van Patong om daar melding te maken van het incident, maar een beambte van de toeristenpolitie verklaarde hen beleefd dat het het beste was om de zaak te laten rusten omdat het als beledigend kon worden beschouwd voor de Thaise religieuze gebruiken.

Als Chinese toeristen ervoor kiezen om magische amuletten voor exorbitante bedragen te willen kopen is dat natuurlijk hun zaak. Maar als de verkopers beweren dat deze kleinniden van puur goud zijn, en dat in feite niet zijn, dan wordt eenvoudige uitbuiting van toeristen plotseling vermeende fraude.

De zaak is gemeld aan een andere officier van de Patong Tourist Police, zodat dit muisje ongetwijfeld een staartje gaat krijgen, houd daarom deze Thaise nieuwsbeer in de gaten.

Informatie en bron:
Foto’s: PhuketGazette
Content: Olleke Bolleke in Phuket
Bron: PhuketGazette