HOERA ! HANDTEKENINGEN ACTIE OPGEZET OM PLASTIC TASJES UIT DE THAISE WINKELS TE WEREN

0
318

~MET KLINKENDE MUNT BETALEN~

(Contant betalen, met baar geld)

THAILAND:- Via de webpagina change.org is een campagne opgezet waarin de bewoners van Thailand wordt gevraagd hun handtekening te plaatsen waarmee de Thaise winkels gevraagd zullen worden om geen plastic zakjes meer te geven maar in plaats daarvoor een geldbedrag in rekening te brengen. Dit zou één van de maatregelen kunnen zijn om het plastic afval in Thailand te verminderen.

Tot nu toe hebben 5.000 personen zich bij de campagne aangemeld om 7-Eleven, Lotus, Big C-gemakswinkels en andere grote winkelcentra, zoals Central en The Mall-groepen, ertoe aan te zetten hun klanten te laten betalen voor het gebruik van plastic tassen.

De heer Korawit Buranakit, één van de initiatiefnemers achter de campagne, zei gisteren dat Thailand het zesde land ter wereld is, waar veel plastic afval in de zee belandt, iets wat een ernstige bedreiging vormt voor het maritieme leven en het milieu.

Om de trend te keren, zouden de winkelketens en grote winkelcentra met deze omwenteling kunnen helpen door te stoppen met het gratis aanbieden van plastic zakken aan hun klanten en ze in rekening te brengen. Khun Korawit zei te verwachten dat het gebruik van eenmalig gebruik plastic zakken binnen een korte tijd met 80-90 procent kan worden gereduceerd.

Hij wees erop dat de kosten van plastic zakken ‘peanuts’ waren, maar de kosten voor een correcte verwijdering waren enorm, nog afgezien van langdurige bedreiging voor het milieu.

Er werd gemeld dat alle winkels op de Salaya-campus van de Mahidol University zijn gestopt met het gratis geven van plastic zakken aan hun klanten, maar in plaats daarvan twee baht laten betalen voor elke tas die ze uitgeven.

Volgens het rapport was het resultaat indrukwekkend, het gebruik van hoeveelheid plastic zakte van 102.455 zakken tot 4.795 zakken per maand.

De heer Korawit zei dat hij zich tot doel had gesteld om tot 100.000 handtekeningen te verzamelen, waarna een lijst met handtekeningen naar de supermarktketens en grote winkelcentra zou worden gestuurd om samenwerking te zoeken om het gebruik van plastic zakken te verminderen.

Informatie en bron:
Illustraties: Thai PBS
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai PBS