“HET WERKT NIET”, TWIJFEL OVER HET REDDINGSPLAN

0
510

~ZICH ACHTER DE OREN KRABBEN~

(Enigszins twijfelen, teleurgesteld zijn)


CHIANG RAI:- Twee redders hebben gezegd dat het te gevaarlijk is om de dertien uit te grot te halen via de ingang. Ze denken dat het beter is om een tunnel te graven.Er heerst grote spanning over de voetballertjes die nog steeds gevangen zitten in de Luang Khun Nam Nam Nong grot sinds 23 juni. Overstromen is nog steeds een gevaar vooral nu er regenstormen verwacht worden, maar ambtenaren werken aan het verlagen van het waterniveau in de grot zodat ze min of meer droog de grot kunnen verlaten.

Maar de twee redders zijn het daar niet mee eens. Na vier dagen van intensief pompen zeggen ze: “het werkt niet.”

“Het waterniveau zakt niet. Als je wilt dat het niveau een meter zakt , gaat dat een maand duren,” zegt Bin Bunluerit na een lange dag van werken in de grot om een kamer te verbreden. “Veel mensen zeggen tegen me, vertel het iedereen. Laat de kinderen niet duiken, het is veel te gevaarlijk.”

Bin werkt samen met de Ruamkatanyu Stichting, een van de grootste reddingsorganisaties van Thailand.”Het team zit vast op een zandduin ongeveer vijf kilometer van de ingang, en het water staat in sommige gangen tot aan het plafond,” zegt Bin.

“Ik durf te zeggen: dat we hier iedere dag doen werkt niet. Het water is er nog steeds. Vanuit de derde kamer moeten marineduikers vier tot vijf uur duiken om de jongens te bereiken.”

Hij doelt daar mee op het droge gedeelte in de grot waar het reddingsteam haar basiskamp heeft opgeslagen. Het zuurstof niveau achter die derde kamer is ook een stuk lager.

Overstromingen hebben het redden bemoeilijkt vanaf het begin. Delen van de grot zijn bijzonder nauw. Het is heel erg moeilijk om noodzakelijke apparatuur daar doorheen te slepen.

“Het is heel erg nauw, enorm moeilijk om materiaal door te slepen. Er kan slechts één persoon tegelijk door,” zegt Ekkapun Bunluerit, de tweelingbroer van Bin. “Eerst moesten ze hun perslucht tanks afkoppelen, en daarna weer omhangen. Dat duurde erg lang.”

“Het is enorm zwaar vanwege het duiken. Vanaf de derde kamer staat de gang vol met water tot aan het plafond. De hele lange gang. Een SEAL duiker had vier perslucht tanks nodig om er door te komen. Die gang is kilometers lang.”

Gouverneur Narongsak Osottanakorn, die de reddingsoperatie leidt, zegt dat het basisplan is om zo veel mogelijk water de grot uit te pompen zodat de jongens kunnen proberen via de hoofduitgang naar buiten te komen.

Dat plan is nog steeds van kracht, maar de verwachte regenbuien kunnen roet in het eten gooien, zegt een autoriteit.

Sgt-majo Saengpol Kaewlarn zegt dat de hele route voorzien is van touwen tot waar de jongens vastzitten. Ze wachten op het zakken van het waterniveau, en hij hoopt dat tenminste een van de kinderen veilig naar buiten kan lopen. Iedereen werkt hard om ze zo veilig mogelijk naar buiten te brengen.”

Daar is Bin het bepaald niet mee eens. “Ik hoor dat de kinderen zeggen dat ze geluiden van honden en kippen hebben gehoord. Dat betekend dat er schachten moeten zijn. Die schachten zijn veel veiliger. Ik denk dat we het enorm riskante plan om te duiken moeten vergeten. Ik wil ze alle dertien levend in veiligheid zien.”

Ekkapun zegt voorzichtig dat de slachtoffers via de schachten te redden minder riskant is, maar nog steeds heel erg moeilijk.

Gisteren weren een team van vogelnest verzamelaars en bergbeklimmers teruggeroepen naar de reddingsoperatie door het leger om te onderzoeken of redden via schachten mogelijk is. Er volgen ook de hele dag helikopters over het gebied, dat kan zijn om het terrein te verkennen op mogelijk schachten om de redding op die manier uit te voeren.

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Khaosod