Home Featured HET VUILNISVERWERKINGSPROBLEEM VAN KOH SAMUI GAAT TOTAAL UIT DE HAND GELOPEN

HET VUILNISVERWERKINGSPROBLEEM VAN KOH SAMUI GAAT TOTAAL UIT DE HAND GELOPEN

0
HET VUILNISVERWERKINGSPROBLEEM VAN KOH SAMUI GAAT TOTAAL UIT DE HAND GELOPEN

~IEDER HUISJE HEEFT ZIJN KRUISJE~

(Er mankeert overal wel iets)


KOH SAMUI:- De lokale autoriteiten hebben op de eiland de noodklok geluid, het vuilnisafval probleem DAT dit eiland kent gaat totaal uit de hand lopen, de 30 rai grote vuilnisstortplaats die het eiland heeft, is totaal afgeladen met 200.000 ton grote berg afval, terwijl de vuilverwerkers niet meer dan 150, hooguit 200 ton dagelijks kunnen verwerken.

Eerder deze week had de burgemeester van het eiland, Khun Ramnate Jaikwang ook al aan de bel getrokken en vertelde dat de situatie op het eiland onhoudbaar aan het worden was

Burgemeester Ramnate beaamde dat er op dit moment meer dan 200.000 ton huisvuil op de vuilnisbelt lag, terwijl er slechts dagelijks 150-200 ton verwerkt kan worden.

Sinds 2012 zwelt de afvalhoop in het Tambon Mare alleen maar aan zeker nadat daar een verbrandingsinstallatie werd gebouwd het binnen de kortste keren begaf. De installatie werkt sindsdien maar voor een klein percentage.
Maar de stroom van afval alsook van het dagelijkse afval blijft onverminderd doorgaan, zodat het eiland over 8 maanden geen kant meer uitkan met het vuil.

Maar als het vuil van het eiland weggevoerd zou kunnen worden, zal het probleem binnen een maand helemaal opgelost zijn. Echter door protesten van bewoners en milieuactivisten zit dit plan muurvast.
De lokale gemeenschap is bezorgd over de milieueffect van de stortplaats en de verbrandingsinstallatie, zo vertelde de burgemeester. Toch is de gemeente van Koh Samui bezig om een aannemer te vinden die het vuil van het eiland wil vervoeren om het elders te verwerken, zei hij.

Maar hij voegde er wel aan toe dat er een campagne nodig is om zowel de inwoners als de eilandondernemers te verzoeken om hun afval te scheiden om zo het afval dat ze dagelijks produceren te verminderen.

Van de bestaande 600 eilandondernemers, inclusief hotel- en toerbusbedrijven, houdt slechts 10% zich actief bezig met het scheiden van afval.

Informatie en bron:
Foto’s: Thai PBS
Tekst: Olleke Bolleke
Bron: Thai PBS