HET BEKENDE THAISE GERECHT SOMTAM VERMOORDT LANGZAAM VEEL THAI, ALDUS HET KANKERCENTRUM TIJDENS CONGRES

0
1600

~ALS JE ZIEK BENT, DENK JE AAN JE LEVEN, ALS HET BETER BENT, AAN JE GELD~

(Prioriteiten kunnen snel veranderen)


CHONBURI:- Olleke Bolleke is niet zo van herplaatsen van reportages, maar deze dagen heeft hij te maken gehad met zieke Thaise mensen, die maar niet van dat verrekte Somtam te weerhouden zijn.
Hartstikke ziek en toch weer aan de Papaya Pok Pok, het zou verboden moeten worden (hoe stom dat ook klinkt)

Dr. Sutat Duangdeeden was de hoofdspreker op het 8e jaarlijkse kankerseminarie van het kankercentrum Chonburi, welke deze week in het A-One Royal Cruise Hotel werd gehouden.
De Thaise ‘liefde voor Somtam leidt tot hogere kankercijfers en sterfgevallen, zo vertelde het hoofd van het kankercentrum Chonburi tegen de medische professionals in Pattaya.

Dr. Sutat zei de sterftecijfers veroorzaakt door kanker in Thailand de afgelopen jaren met 60.000 gevallen per jaar zijn toegenomen, terwijl de sterftecijfers ook toenemen.

Hoewel hij opmerkte dat de oorzaken van kanker behoorlijk variëren, is de liefde van Thais voor ‘pla ra’ of rauwe vis die in somtam wordt verwerkt, evenals andere niet-verhitte voedingsmiddelen verantwoordelijk voor het verhoogde aantal worminfecties, die tot leverkanker kunnen leiden.

Baarmoederhalskanker, voegde hij eraan toe, is nu de dodelijkste ziekte voor de vrouw, hoewel de meeste gevallen te voorkomen zijn.

Bijna alle baarmoederhalskankers zijn te wijten aan menselijke papillomavirusinfecties met twee typen, HPV16 en HPV18, goed voor 70 procent van de gevallen. Tussen 60-90 procent van de andere kankers zijn ook gekoppeld aan HPV. Baarmoederhalskanker doodt 5.000 Thaise vrouwen per jaar en 10.000 nieuwe gevallen worden gemeld.

Hoewel een vaccin beschikbaar is voor HPV, blijft de prijs voor veel Thaise mensen te hoog, zei Sutat, eraan toevoegend dat het in de nabije toekomst meer betaalbaar zou gaan worden.

Het stadhuis van Pattaya heeft onlangs aangekondigd dat schoolmeisjes die niet ouder dan 5 jaar zijn, een reeks injecties gedurende zes maanden gratis kunnen krijgen om HPV te voorkomen.

Informatie en bron:
Foto’s: PhotoStock
Content: Olleke Bolleke in Pattaya
Bron: PattayaMail (herplaatst bericht)