HEROPENING RECHTSZAAK NA ZELFMOORD

0
375

~DAT MUISJE HEEFT EEN STAARTJE~

(dat heeft gevolgen)


BANGKOK –  Olleke berichtte u gisteren over een vader die zelfmoord pleegde nadat de (mogelijke) moordenaar van zijn zoon werd vrijgesproken. Dit treurige voorval is nog niet afgelopen:

Het hoofd van de nationale politie zei dat de moordzaak overnieuw onderzocht gaat worden, omdat de vader van het slachtoffer wegens de uitspraak een einde maakte aan zijn eigen leven.

Maandag sprong Supachai Kanlahasuntorn uit een raam van het gerechtsgebouw. Zijn vrouw wilde hem volgen, maar kon met moeite tegengehouden worden. Dit afgrijselijke voorval heeft enorme kritiek opgeroepen op het juridisch systeem. Er zijn nu beschuldigingen geuit dat er geknoeid is met het bewijsmateriaal.

“We gaan nog eens kijken naar deze zaak, en of het onderzoek correct verricht is,” zegt pol. gen. Chakthip Chaijinda. “Als er incorrect onderzoek is verricht door de politie zullen die agenten natuurlijk gestraft worden. Daar kunt u zeker van zijn.” Hij zei dat de commandant van de Bangkokse politie persoonlijk beloofd heeft om zich met deze zaak bezig te gaan houden. Ltn-gen. Chanthep Sesawet zegt dat de zaak heropend gaat worden, en hij heeft er een team van inspecteurs op ingezet.

Supachai sprong maandag van de achtste verdieping van het gerechtsgebouw aan Ratchadapisek Road, minuten na de uitspraak. Zijn vrouw Rewadee Kanlahuasuntorn wilde ook springen, maar ambtenaren wisten haar tegen te houden.

Hun zoon, Thanit Kanlahasunthorn werd doodgestoken in het district Din Daeng tijdens Songkran 2016. De familie beschuldigd de politie er van niet behulpzaam te zijn met het onderzoek. Op het verzoek van de familie om CCTV beelden te kunnen zien zei de politie dat alle camera’s stuk waren.

Een paar uur na deze tragedie verdedigde een woordvoerder van de rechtbank de uitspraak, en zei dat er hoger beroep mogelijk was in de zaak tegen Nattapong Ngeonkeeree, de mogelijke moordenaar die net was vrijgesproken. Het bewijsmateriaal was niet sterk genoeg, zei hij. CCTV beelden laten Thanit zien die vocht met twee personen, maar niet het moment van de moord. Een kroongetuige kwam nooit opdagen, omdat die in een psychiatrisch ziekenhuis is opgenomen.

“Het juridisch systeem moet eerlijk zijn tegenover iedereen, voor alle partijen. De uitspraak was gedaan op basis van het geleverde bewijsmateriaal en getuigenissen. Hoewel wij er van overtuigd zijn dat iedereen haar best heeft gedaan, wanneer zoiets als vandaag [de zelfmoord] gebeurt, dan vind iedereen dat verschrikkelijk. We gaan door met zo goed mogelijk onze plichten te vervullen.”

Khaosod