Home Algemeen HELFT VAN HET VOETBALTEAM UIT DE THAM LUANG GROT IN THAILAND BEVRIJDT

HELFT VAN HET VOETBALTEAM UIT DE THAM LUANG GROT IN THAILAND BEVRIJDT

0
HELFT VAN HET VOETBALTEAM UIT DE THAM LUANG GROT IN THAILAND BEVRIJDT

 


~N I E U W S U P D A T E~


CHIANG MAI:- De eerste jongens zijn gered uit de deels ondergelopen grot in het uiterste noorden van Thailand. Reddingswerkers meldden dat zes jongens zijn bevrijd uit hun benarde positie. Van die zes zouden er twee nog niet uit het gangenstelsel van de grot zijn.

De Thaise autoriteiten meldden eerder al dat vier jongens van de ploeg, die bestaat uit twaalf voetballers en hun trainer, in veiligheid zijn gebracht. Zeker twee zijn met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Chiang Rai, 675 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok.

De operatie wordt voor de rest van de dag stilgelegd. Morgen zullen de duikers de rest van het team ophalen.

De groep jeugdvoetballers in de leeftijd van elf tot zestien jaar raakte twee weken geleden ingesloten in de grot door water dat als gevolg van hevige regenval delen van het gangenstelsel in de grot blokkeerde. Pas vorige week zijn ze getraceerd.

Volgens de Thaise krant Khao Sod liep de eerste jongen om 12.40 uur (Nederlandse tijd) en de tweede om 12.50 uur de grot uit. De jongens worden door professionele duikers naar buiten gebracht. Zondag zijn achttien duikers de grot ingestuurd om de twaalf voetballertjes en hun coach te redden.

Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen met de jongens getraind. Onder de duikers zijn dertien buitenlanders. Afhankelijk van het weer kan de hele reddingsoperatie drie tot vier dagen duren.

De jongens en trainer worden in vier groepen verdeeld om vervolgens door duikers naar buiten te worden gebracht. De eerste groep bestaat uit vier jongens, de anderen uit drie personen. De trainer zal met de laatste groep meegaan. Elke jongen zal worden begeleid door twee duikers.

Thaise media maken melding van de eerste redding. Bij de grot staan helikopters en dertien ambulances klaar om de twaalf voetballers en hun coach (25) bij te staan.

De jongens maken deel uit van een jeugdvoetbalteam dat verdween op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Duikers vonden de twaalf jongens en hun trainer pas afgelopen week terug. Ze zitten vast op zo’n 4 kilometer van de ingang.

De voetballers hebben zaterdag brieven verstuurd aan hun ouders en naasten. De coach van het voetbalteam heeft in een brief zijn excuses aangeboden aan de ouders, meldt BBC. Het is de eerste keer dat ze contact konden leggen met hun ouders. In de brieven staat dat die zich geen zorgen moeten maken. „We zijn allemaal sterk.” Ook vragen de jongeren om voedsel, waaronder gefrituurde kip en één vraagt zijn leraar om ze niet te veel huiswerk te geven.

Als alle voetballertjes vandaag worden gered, hebben ze zestien dagen vastgezeten in de Tham Luang-grot, in de noordelijke provincie Chiang Rai. Wat gebeurde er op die dag en tijdens de dagen erna?

Informatie en bron:
Illustraties: Telegraaf
Content: Redactie Telegraaf
Bron: Telegraaf.nl