GREENPEACE | DE LUCHT IN BANGKOK IS MEER GIFTIG DAN U VERMOEDT

0
796

~DAT IS NIET UIT DE LUCHT GEGREPEN~

(Dat is niet verzonnen)


BANGKOK:- Greenpeace laat weten dat de lucht in Bangkok, die deze week al verschillende dagen verstikt is van wen dikke smog, meer giftig is dan gedacht.

Nadat de bewoners, vooral die met ademhalingsmoeilijkheden of ziekten, door Greenpeace Thailand werden gewaarschuwd om maskers te dragen omdat de verontreiniging’s niveaus zodanig hoog zijn dat het negeren van deze gevaarlijk kleine verontreinigende stoffen kan worden toegeschreven aan de dood van tienduizenden mensen per jaar in Thailand.

Greenpeace, die de luchtkwaliteitsautoriteiten hebben opgeroepen om actie te ondernemen nadat sommige regio’s de vervuilingsniveaus van de Wereldgezondheidsorganisatie flink hebben overschreden, maakte bekend dat de cijfers van de afdeling Pollution Control niet het complete verhaal van A tot Z vertellen,van wat er in de atmosfeer leeft.

Khun Rattanasiri Kittikongnapang van Greenpeace Thailand zei dat haar organisatie Pollution Control heeft ingeschakeld voor het meten en beoordelen van fijne deeltjes die het ademhalingssysteem kunnen binnendringen en die beroerte, long- en hartaandoeningen kunnen veroorzaken of verergeren. In 2015 heeft zo’n vervuiling 37.500 mensen in Thailand gedood, volgens Greenpeace.

De afdeling meet momenteel alleen de grotere deeltjes. De metingen resulteerden in een verklaring van woensdagmiddag dat de luchtkwaliteit niet in de gevarenzone lag die de gezondheid van mensen zou beïnvloeden.

Dat was een rooskleuriger beoordeling dan die van een internationale monitoring van de luchtkwaliteit, die de lucht van Bangkok op dezelfde dag ergens tussen ongezond en zeer ongezond betitelde.

In termen van luchtkwaliteit worden fijne deeltjes van minder dan 2,5 micrometer PM2,5 geacht. Ze kunnen alleen worden gezien met een elektronenmicroscoop. Grotere deeltjes, alles van meer dan 10 micrometer, staan ​​bekend als PM10.

De afdeling Pollution Control, die deel uitmaakt van het ministerie van Natuurlijke rijkdommen en Milieu, is van plan de nationale micro-deeltjesverontreiniging binnen twee jaar te beoordelen.

Volgens een recent rapport van Greenpeace, werd er in de provincie Saraburi en de wijk Thonburi in Bangkok de hoogste gemiddelde concentraties van PM2,5 gedurende het hele jaar 2017 gemeten.
De cijfers werden beschouwd als meer dan vier keer hoger dan de luchtkwaliteitslimieten van de WHO.

Andere steden met ongezonde niveaus waren Khon Kaen, Chiang Mai, Samut Prakan en Prachinburi.

Bangkok’s huidige dikke smog wordt deels toegeschreven aan een gebrek van wind om het weg te blaxen

De oplossingen zijn niet eenvoudig, zei Rattanasiri, omdat samenwerking in verschillende sectoren nodig is.

Om te beginnen moet de overheid het openbaar vervoer verbeteren om een ​​aantal motorvoertuigen van de weg te krijgen. De volgende stap zou meer zonne- en windenergie aannemen.

Greenpeace organiseert een paneldiscussie ‘Grensoverschrijdende luchtvervuiling in Zuidoost-Azië’ op vrijdagmiddag op de eerste verdieping van het Bangkok Art and Culture Centre. Het gesprek wordt geleid door milieuactivisten en experts.

Informatie en bron:
Foto’s: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Khaosod