GEMEENTE BLIJFT RUZIE ZOEKEN MET STRAATVERKOPERS

0
343

~HET IS WEER DONDERJAGEN~

(er is weer herrie)


BANGKOK – Honderden Bangkokiaanse straatverkopers demonstreerden bij government House en eisten dat de gemeente de vele jaren van regulering van de straatmarkten terug draait.

Ongeveer 300 demonstranten boden de regering een petitie aan waarin ze de schuld leggen bij de gemeente omdat die hun dagelijks brood letterlijk uit de mond rooft met haar ondoordacht beleid en roekeloze politiek sinds 2014.

“We willen de petitie aan de premier aanbieden. Nadat onze kraampjes op de stoepen verboden werden hebben we geprobeerd om te onderhandelen met de gemeente, maar zonder resultaat,” zegt Pongsin Leein, vice voorzitter van Bangkok’s straatverkopers netwerk. Prayuth nam de petitie niet in ontvangst, dat deden ambtenaren. Ze beloofden een antwoord binnen 30 dagen.

De campagne om de verkopers van de straat te halen begin direct na de militaire coupe van 2014. In een paar jaar ruimde de gemeente drukke goed bezochte straatmarkten op, zoals Pak Khlong Talad, Khlong Thom en Saphan Lek.

Pongsin zegt dat de getroffen verkopers nooit compensatie is aangeboden. De publieke opinie is verdeeld tussen mensen die de markten een aanfluiting voor Bangkok vinden, en hen die het juist charmant en uniek vinden.

De gemeente moest vorige maand bakzeil halen toen ze hetzelfde trucje probeerden bij Khaosan Road. Eerder beloofde de gemeente Khaosan en Yaowarat Roads te ontzien.

Gisteren demonstreerden verkopers uit geheel Bangkok, en eisten dat het verbod om aan beide zijden van de straat te verkopen volledig wordt opgeheven. Ze willen betere regels, en daar zelf iets in te zeggen hebben. Ze vinden het prima dat er regulering komt, als ze maar door kunnen gaan met verkopen.

De voorzitter van de Associatie, Raywat Chobtham, zegt dat de gemeente belooft heeft om deze maand bijeen te komen op een oplossing te vinden. Hij vindt dat de gemeente overhaast en niet doordacht is opgetreden met haar beleid. Ze dwingen straatverkopers te vertrekken, maar bieden geen alternatief inkomen of werk aan.

In Khaosan Road is het nog steeds geen koek en ei. De gemeente staat nu – onder druk – toe dat er in de avond verkocht mag worden, maar handhaaft het verbod overdag. De gemeente heeft geen zones gemaakt (‘helemaal vergeten’, ‘veel te druk’), omdat er nu veel meer verkopers op dezelfde straatruimte moeten werken. Yada Pornpetrumpa van de winkeliersvereniging gaat hier over spreken met de gemeente.

Ze zegt dat het verbod op verkoop gedurende de dag nog steeds bestaat. De gemeente geeft geen sjoege op voorstellen van de verkopers zelf. “Ik wacht nog even, en als de gemeente niet reageert dan schrijven we onze eigen regels wel.”

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Bangkok
Bron: Khaosod