GEEN THAISE GLIMLACH? STRAF!!!

0
592

~(GLIM)LACH OF IK SCHIET!~

(omschrijving van een slechte humoristische show of grap)


BANGKOK – De Thais noemen hun land “het land van de glimlach”. De autoriteiten nemen dat serieus. Heel serieus!

De toeristenpolitie riep een Thaise gids op om zich te melden en met een uitgebreide wai zich te verontschuldigen tegenover de pers voor een culturele doodzonde… Ze had niet geglimlacht toen ze bloemenkransen ietwat slordig om aankomende Chinese toeristen hing op het vliegveld. Toeristen maakten daar een clip van die op Youtube viraal ging in de Chinese media.

“Ze was berispt, streng toegesproken en van advies voorzien. We hebben haar ook gezegd zich te verontschuldigen,” zegt toeristenpolitiecommandant Surachet Hakpan. Ze had spijt van haar handelen. De eigenaar van het bedrijf waarvoor ze werkt heeft zich ook verontschuldigd. Het is van belang om een goed gastheer te zijn.”

Volgens Surachet werkt de dame als hostess voor Taweesit Express Ltd. Haar werk vereist dat ze in traditioneel Thais kostuum kransjes jasmijn geeft aan arriverende groepen Chinese toeristen op Don Muang Airport. Toeristen kunnen ook met haar op de foto.

https://www.facebook.com/Reuangded/videos/577798622584540/

Een video, een aantal dagen geleden gemaakt, zei Surachet, laat haar zien terwijl ze snel kransjes om toeristen gooit met een strak gezicht. Alleen als de camera klikt glimlacht ze even snel.

Chinezen maakten een filmpje van en zetten het op Tik Tok, de Chinese kopie van Youtube. Daar pikten Thais het op, en zetten het op Facebook. In een video toont ze een grote brede glimlach, maar dat was toen een Chinese toerist een flinke fooi aanbood.

Op de politie persconferentie was de stoute dame die Thailand zwaar beschaamde (dit is ironisch bedoeld) aanwezig, maar wel gemaskerd. Ze zei dat ze spijt had. “Ik wil me verontschuldigen voor alles wat ik gedaan heb,” zei ze voor ze een diepe wai maakte.

De politie laat dit soort verontschuldigingen meestal doen door zware criminelen. Niet door overwerkte en onderbetaalde gidsen. De dame zal niet juridisch vervolgd worden, zegt Surachet. Hij waarschuwde toeristische bedrijven deze reprimande serieus te nemen. “Thais moeten goede gastheren zijn. Ze moeten vriendelijk zijn tegen gasten.”

Informatie en bron:
Illustraties: PhotoStock
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Khaosod