Home Featured GEEN BUITENLANDSE WAARNEMERS BIJ DE THAISE VERKIEZINGEN

GEEN BUITENLANDSE WAARNEMERS BIJ DE THAISE VERKIEZINGEN

0
GEEN BUITENLANDSE WAARNEMERS BIJ DE THAISE VERKIEZINGEN

~EIEREN VOOR JE GELD KIEZEN~

(Met minder genoegen nemen)


BANGKOK:- De Thaise verkiezingscommissie is aangeraden om de aanvragen van internationale organisaties om de verkiezingen te monitoren te versnellen.

Mr. Aekkapant Pinthavanich, directeur van het mensenrechten instituut van Mahidol Universiteit zegt dat de verkiezingen over twee weken plaatsvinden, en de verkiezingscommissie heeft nog niet één verzoek goedgekeurd om waarnemers toe te laten.

Aekkapant legt uit dat er gewoonlijk twee periodes zijn om waar te nemen, namelijk een periode voor de verkiezingen, waarin gekeken wordt naar klachten over fraude, misbruik van gezag en het aankondigen van de verkiezingsresultaten. En een tweede periode waarin naar het stemmen zelf gekeken wordt.

Aekkapant roept de verkiezingscommissie op om ruimdenkend te zijn en internationale waarnemers toe te laten om de verkiezingen te observeren. Dat zou het imago van Thailand in het buitenland ten goede komen, en er mede zorg voor dragen dat de verkiezingen transparant verlopen.

Hij citeert ook een artikel uit de verkiezingswet (art. 22 §5 om precies te zijn) waarin de wet toestaat dat de verkiezingscommissie scholen, regeringskantoren en de private sector scholing mag geven over het democratische systeem en participatie in de politiek. Iets dat de commissie nog nooit gedaan heeft, volgens Aekkapant.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Thai PBS World