GA JIJ OOK VOOR EEN PAI TATTOO? IN PAI ZIJN BROMMER ONGELUKKEN ORDE VAN DE DAG!

3
969

~MEN MOET EEN ONGELUK GEEN BODE STUREN~

(Je moet je niet onnodig aan gevaar blootstellen)


PAI:- Pai-tattoo: scooterongeluk reizigers orde van de dag
Een scooter huren in het buitenland is heel leuk en avontuurlijk, maar het gaat ook vaak fout. Reizigers hebben in het buitenland steeds vaker te maken met scooterongelukken. Ook zijn de ongevallen steeds zwaarder. „In het Thaise dorp Pai hebben ze zelfs een naam voor littekens van een scooterongeluk: een ‘Pai-tattoo’.”

Ongelukken met een huurscooter gebeuren veel in Azië. Onder backpackers is het een populair transportmiddel voor een dagtripje. Maar ook in Spanje en Griekenland worden veel ongelukken geteld, meldt Eurocross Assistance, de Nederlandse alarmcentrale die gespecialiseerd is in wereldwijde hulpverlening. „Het letsel dat bij ons werd gemeld, is ernstiger dan een aantal jaren geleden. Denk aan een bovenbeenbreuk, een bekkenbreuk en letsel aan het hoofd”, zegt Nicole Bootsma, hoofd van het medisch team bij Eurocross.

IN KORTE BROEK 80 KM/U
Jasper (35) begrijpt wel dat er regelmatig wat gebeurt. Hij maakte een paar jaar geleden een scootertrip door het noorden van Thailand met twee vrienden. „We reden eerst een deel over de snelweg en dat gaat best hard. Ik denk dat we wel 80 kilometer per uur reden”, vertelt Jasper. „En alles rijdt daar door elkaar: scooters, auto’s , locals, toeristen. Je zou denken dat het ongeluk daar gebeurd is, maar ik was door die drukte zo geconcentreerd dat dat juist goed ging.” Wat ze aan hadden op de scooter, was slechts een T-shirt en een korte broek. „We hadden nog wel onze teenslippers verwisseld voor dichte schoenen. Maar een lange broek vonden we echt te warm.”

Eenmaal van de snelweg af, reden ze de bergen in. Jaspers vrienden reden voorop. Hij probeerde ze bij te houden, dus gaf wat extra gas. „Op een gegeven moment merkte ik tijdens een afdaling dat ik te hard ging. Ik raakte daardoor een beetje in paniek in een bocht en remde op de automaat met beide remmen. Maar je moet n-o-o-i-t twee remmen tegelijk gebruiken. Dan ga je onderuit.”

OPEN WOND
Jasper maakte een lelijke val in de bocht en schuurde met zijn knie door het grind. In the middle of nowhere kwam het goed uit dat zijn vriend arts is en een medisch kitje in zijn rugzak had zitten. Hij maakte ter plekke de diepe wond op Jaspers knie schoon met jodium, waarna ze hun reis vervolgden. „Dat was wel even afzien, maar ja, we konden moeilijk daar in de bergen blijven.”

Door de val was hij bang geworden en hij maakte daardoor even later opnieuw de fout door in de bochten met beide remmen vaart te minderen. Weer ging hij onderuit. „Toen stond het huilen me nader dan het lachen, kan ik je zeggen. Ik heb een week nog echt pijn gehad van die wond en ben uiteindelijk een antibioticum gaan halen.” Toen ze in het populaire dorpje Pai aankwamen, bleek een scooterwond daar de normaalste zaak van de wereld. Er was zelfs een naam voor: een heuse Pai-tattoo.

ACHTEROP
Ook Elize (31) ervaarde dat Aziaten niet vreemd meer opkijken van een toerist met een bloedend been. „Ik stapte met een diepe, bloedende wond en lichte paniek de taxi uit bij een ziekenhuis in Maleisië, maar niemand keek vreemd op. ‘Oh dit zien we dagelijks bij toeristen, we zijn het gewend’, zeiden ze tegen me”, vertelt Elize.

Elize had die ochtend met haar vriend een scooter gehuurd voor een dagtripje. Bij vertrek merkte haar vriend al dat er een sterke motor in zat. Elize zat achterop. „Bij het optrekken stoven we steeds vooruit.” Tijdens de rit trokken ze na een korte stop weer op, maar dat ging zo hard dat Elize eraf viel. „De wond was zo diep dat ik erin kon kijken.”

In het ziekenhuis op het eiland Langkawi, waar ze op dat moment waren, werd ze volledig kosteloos verzorgd. Bij een apotheek verderop kocht ze zelf genoeg verband voor de komende dagen om het te vervangen. „Toen we de dagen daarna om ons heen keken, zagen we dat bijna alle reizigers met wonden aan hun benen en armen liepen. Allemaal van een val met een scooter. Dat is toch niet normaal?”

TIPS
Ben je binnenkort van plan om een scooter te huren tijdens je reis? Neem dan even deze tips door van Eurocross en ga goed voorbereid op pad.

„Draag altijd een helm en ga niet al te schaars gekleed de weg op. Zorg in ieder geval dat je meer aan hebt dan een bikini en teenslippers”, zegt Suzan de Wit, woordvoerder van Eurocross. „Verdiep je in verkeersregels. Ga daarom nooit de eerste dag van je vakantie al gelijk op een scooter zitten, maar kijk eerst even wat de verkeersregels zijn. Hoe werkt het hier?”

In sommige landen, waaronder Thailand, rijden ze links. „Mocht je nog nooit links gereden hebben, zorg dan dat je daar langzaam aan went.” Voorkom dat je een spookrijder wordt. Wees daarnaast voorbereid op slecht geasfalteerde wegen. Je grip op de weg is dan heel anders. Juist als de grond heel droog is of het net geregend heeft, is het oppassen geblazen.

Informatie en bron:
Foto’s: Stock
Tekst: Marike Wouters
Bron: Metronieuws.nl
https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/07/pai-tattoo-scooterval-bij-reizigers-orde-van-de-dag

 

Marike Wouters

 

 

3 REACTIES

  1. Een aantal keren scooter gereden in en om Pai. Ook in Mae Hong Son en op rustige eilandjes. Het blijft mijn favo manier om de omgeving te zien. Ik rij geen 80 maar lekker rustig,anders zie je nog niks. Ik heb geen Pai tattoo van het scooterrijden maar wel van een ellendig trapje dat afbrak bij Pai Strawberry…een ongeluk zit vaak in een klein hoekje�

  2. Is wel stoer om thuis te vertellen. Ik heb een Pai of Samui tattoo. Welke scooter in Nederland heeft de mogelijkheid om 80 km/u te rijden. Alleen de motor-scooter, maar dat verschil kunnen we dagelijks typen. Blijkt dus dat vele toeristen hier niet naar willen luisteren.

Comments are closed.