FOODTRENDS | WAT ZULLEN WE ETEN EN DRINKEN IN 2019?

0
473

~ETEN WAT DE POT SCHAFT~

(Eten wat er is (goed of slecht)


NEDERLAND:- Elk jaar neemt de toonaangevende Amerikaanse supermarkt Whole Foods een panel van trendwatchers onder de arm om te kijken naar wat we volgend jaar zullen eten en drinken. Alle pokébowls en kurkuma vliegen na 2018 aan de kant, want 2019 wordt het jaar van onder andere zeegroente, milieuvriendelijke verpakkingen en faux vlees. Dichter bij huis wijst de Nederlandse foodtrendwatcher Marielle Bordewijk op nog twee belangrijke innovaties.

Zoals de traditie het voorschrijft lanceert Whole Foods zijn trendrapport voor het nieuwe jaar dat in aantocht is. Het gaat soms om globale tendensen, een ander keertje over een specifieke hype die er aan zit te komen. Hoewel het om inschattingen gaat, bestaat het internationale panel die deze lijst samenstelt uit kopers en experten die samen meer dan honderd jaar ervaring hebben in de voedingssector. Deze tien trends voorspellen zij voor 2019:

DE SMAKEN VAN DE PACIFIC RIM
De nieuwe smaken die 2019 zullen binnensluipen, zijn afkomstig uit de Pacific Rim. Dat is een gebied dat zich uitstrekt van Azië tot Oceanië en ook de westkust van Noord- en Zuid-Amerika aandoet. Volgens Whole Foods zullen producten zoals inktvis en garnalenpasta steeds vaker opduiken. Ook tropische en kleurrijke vruchten zoals passievrucht, guave en pitaja of drakenfruit (foto) winnen aan populariteit. Daarnaast zal jackfruit zal nog bekender worden, dat is een vrucht die gemarineerd kan worden en als vleesvervanger kan worden gebruikt.

PROBIOTICA
Hoewel het niet echt om een voedingsmiddel gaat, wordt 2019 volgens Whole Foods het jaar van de probiotica. Die worden gebruikt als voedingssupplement, maar de werking ervan is wel gecontesteerd. Zo zouden ze onder meer wel effectief zijn bij darmklachten, een lage weerstand of na een antibioticakuur. De supermarktketen voorspelt dat we ze steeds vaker in granola’s, soepen en energierepen zullen terugvinden. Maar ook de cosmeticawereld kijkt aandachtig mee.

‘GEZONDE VETTEN’
Dankzij de populariteit van paleo- en ketodiëten winnen de gezonde vetten steeds meer aan terrein. Het panel van Whole Foods denkt dat er meer en meer snacks op de markt zullen verschijnen die er gebruik van maken, zoals popcorn met grasgevoerde ghee (een soort van geklaarde boter, foto) of bijvoorbeeld chips van kippenhuid en jerky van rund

HENNEP EN CANNABISOLIE
Hoewel die trend in 2018 al op gang is gekomen, verwacht Whole Foods dat de afgeleide producten van de hennepplant zoals cannabisolie pas mainstream zullen worden in 2019. Eén probleem wel, het gebruik van die olie zit een beetje in een grijze zone in de Belgische wetgeving. Of we er hier veel producten van zullen zien in de winkelrekken liggen, is dus nog maar de vraag.

FAUX VLEES
Vegetariërs en veganisten zetten hun opmars verder. Nu ze steeds minder een unicum zijn, vinden ook de producten die voor hen worden gemaakt steeds vaker hun weg naar de supermarkt. Er worden nog meer vleesvervangers voorspeld en volgens Whole Foods zullen die met paddenstoelen de toppers worden. Er liggen meer verschillende soorten paddenstoelen in de rekken en die kunnen worden verwerkt in bijvoorbeeld pulled schroom sandwiches

VERPAKKINGEN DIE HEG MILIEU BESPAREN
De plastic rietjes worden gebannen en ook de plastic zakjes worden definitief geschrapt. Het zal steeds normaler worden om je eigen tasjes mee te nemen naar de winkel om er bijvoorbeeld je groenten en fruit in te stoppen. “Sommige bewegingen starten als trends, maar worden uiteindelijk noodzakelijk. Dit is er eentje van”, klinkt het bij Whole Foods.

BEVROREN TRAKTATIES
Denk niet langer aan een bolletje vanille of chocolade, want wat ijs betreft komen er heel wat innovaties op ons af. Daarbij wordt telkens gezocht naar unieke smaken. Zo is de kans reëel dat er straks avocado (foto) of zelfs kaas in terug te vinden zal zijn. Er wordt ook gekeken naar andere technieken zoals het Thaise rolijs en het Turkse elastische ijs. Waterijsjes met alcohol blijven populair.

DE BEWUSTE CONSUMENT
Klanten blijven hoge verwachtingen hebben van die merken waarvan ze producten kopen. Daarbij is transparantie belangrijk, maar ook aandacht voor het milieu en dierenwelzijn staan voorop. Merken zullen moeten bewijzen dat ze voor meer staan dan enkel de producten die ze maken.

FANCY SNACKS
Blijkbaar zullen we in 2019 massaal kiezen voor een verfijnd kaas- of charcuterieplankje in plaats van een zak chips en een handvol borrelnootjes. Maar ook snacks in het algemeen zullen in chiquere versies uitgebracht worden

ZEEGROENTE
Heel wat Noordzeechefs zijn alvast fan van wat er in en rond de zee te rapen valt. Denk aan zeewier en bepaalde algen, maar Whole Foods verwijst ook naar snacks met waterleliezaad (foto), plantaardige alternatieven voor tonijn, knapperig vel van zalm en jerky van zeewier.

Hoewel de Nederlandse foodtrendwatcher Marielle Bordewijk het in grote lijnen eens is met Whole Foods – ook zij verwijst in haar trendrapport naar de paddenstoelen en de duurzame verpakkingen – ziet zij nog twee andere grote trends.

FOODSWAPS
Nu al hebben we de broccolirijst, pompoenspaghetti, courgetti en pizzabodems van bloemkool. “Allemaal voorbeelden van producten die een slimme ‘food hack’ uithalen waarbij een ongezond component wordt vervangen door een meer vezelrijke, proteïnerijkere of minder calorieën tellend ingrediënt. Vaak door groente en of fruit”, zegt Bordewijk. Die trend wordt nog doorgetrokken. “Ongezonde snacks blijven nu eenmaal een aantrekkingskracht hebben door de rijke texturen en volle smaken.”

PLANTAARDIG WORDT STOER
De tijd van de man achter de barbecue die met grote lappen vlees en vuur speelt, is in 2019 alweer voorbij. “Op social media is een bom aan inspiratie losgebarsten om met plantaardige ingrediënten zo lekker en verzadigend mogelijk te koken. Daarbij krijgen de groenten veel ‘vleestoetsen’ mee. Er wordt gerookt, gegrild, geroosterd, gemarineerd tot de vlezigheid ervan afspat”, zegt Bordewijk.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Instagram
Content: Redactie NB
Bron: Nieuwsblad.be