EUROPA SLUIT LUCHTRUIM VOOR DE BOEING 737-MAX

0
383

~HET ZEKERE VOOR HET ONZEKERE NEMEN~

(Geen onnodige risico’s nemen)


DEN HAAG:- De Europese Unie sluit het luchtruim voor Boeing 737 MAX 8. Dat heeft Brussel besloten nadat onder meer Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland al hadden laten weten dat het toestel, waarvan in korte tijd twee exemplaren zijn gecrasht, niet meer welkom was.

Minister Van Nieuwenhuizen schaart zich achter Frans-Duits-Britse boycot

De Inspectie Transport en Leefomgeving heeft in ons land het advies gegeven om, net als landen om ons heen, het toestel voorlopig aan de grond te houden. Dat advies heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) overgenomen.

In Nederland vliegt onder andere TUI met dit type vliegtuig. Deze reisorganisatie besloot vanmiddag al om vluchten met deze Boeing te schrappen.

In verschillende landen is paniek ontstaan nadat een Boeing 737 Max van Ethiopian Airlines zondag kort na de start neerstortte. Op 29 oktober stortte een vliegtuig van Lion Air ook kort na het opstijgen in Jakarta neer in zee. Beide toestellen waren slechts een paar maanden oud.

Na opnieuw een crash met een Boeing 737 MAX, zondag in Ethiopië, staat voorlopig ongeveer de helft van de toestellen uit voorzorg aan de grond. Maatschappijen zetten ze niet in en steeds meer landen sluiten hun luchtruim voor ze.
De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Het overzicht kwijt? Hier lees je acht vragen en antwoorden over deze inmiddels omstreden Boeing.

Om hoeveel toestellen gaat het?
Grote kans dat je weleens in een 737 hebt gezeten. Het is het bestverkochte verkeersvliegtuig aller tijden. Ook KLM en Transavia hebben tientallen toestellen in hun vloot, overigens niet van het nu omstreden model.
Boeing kondigde in 2011 een nieuwe variant aan, de MAX. Dat werd het snelstverkopende toestel ooit. Vanaf 2017 gingen de Amerikanen leveren.

Ze hebben nog orders voor ruim 4500 toestellen uitstaan. Inmiddels staan er volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA wereldwijd 387 Boeings 737 MAX geregistreerd. Het toestel is vooral erg populair omdat het relatief zuinig is. Ook is hij stiller dan zijn voorgangers

Welke landen hebben hun luchtruim gesloten?
China en Indonesië waren gisteren de eerste, vandaag volgden Singapore, Australië, Oman, Vietnam, India, Maleisië, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland. Aan het begin van de avond verbood de Europese luchtvaartautoriteit het toestel te vliegen boven álle EU-lidstaten.

Welke maatschappijen houden hun toestellen aan de grond?
De lijst groeit met het uur. Het gaat onder meer om tien Chinese luchtvaartmaatschappijen, Norwegian, het Zuid-Koreaanse Eastar Jet, Aeroméxico, Turkish Airlines en TUI. Ook Ethiopian Airlines houdt zijn overige vier MAX-toestellen aan de grond.

Wat is er eigenlijk mis met het toestel?
Officieel niets. Luchtvaartautoriteit FAA, die toezicht houdt op fabrikant Boeing, heeft gisteren nog een notitie over de voortdurende luchtwaardigheid van de 737 MAX doen uitgaan. Daarin schrijven de Amerikanen dat externe bronnen wijzen op de overeenkomsten tussen de crash in Ethiopië en die in Indonesië, waar in oktober een toestel van Lion Air in de Javazee neerstortte. “Maar het onderzoek is pas net begonnen en op dit moment hebben we geen gegevens gekregen om welke conclusie dan ook te trekken noch om enige actie te ondernemen.”

Waarom blijven dan steeds meer Boeings 737-Max aan de grond staan?
Louter uit voorzorg. Zo benadrukken de Mexicanen dat ze volledig overtuigd zijn van de veiligheid van de Boeings, maar dat ze ze toch aan de grond houden “om onze klanten gerust te stellen”.
Het Duitse TUI, ’s werelds grootste reisorganisatie, zegt dat het meer tijd wil hebben om de situatie te bespreken met de autoriteiten en met fabrikant Boeing.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: PhotosStock
Content: Redactie
Bron: Gecombineerd artikel van de NOS en de Telegraaf.nl