EEN THAIS CULTUREEL WEETJE! DEEL 1 DE GARUDA

2
641

~DE STEMPEL OP IETS DRUKKEN~

(Veel invloed hebben op iets)


THAILAND:- Heeft u de bankbiljetten die u elke dag in Thailand gebruikt, eens naderbij bekeken? Natuurlijk zijn de nominale waarde en de kleur de belangrijkste indicator van dit geld en dat een afbeelding van de Koning de voorkant van het biljet siert en soms de achterkant, weten mijn meeste medelanders wel.

Maar wat is er nog meer te ontdekken op deze bankbiljetten?
Heeft u bv. het mythische wezen, half mens, half adelaar wel eens opgemerkt? Op all bankbiljetten van Thailand is deze afbeelding op de voor- en achterkant gedrukt.
Meestal aan de linkerkant van het biljet.

Maar hoe is het met dit personage? Ter wille van de decoratie zal het zeker niet op deze prominente plaats gedrukt worden, daarom is het misschien de moeite waard om er iets over te vertellen.

Het is een afbeelding van een Garuda, (in Thailand “Krut” genoemd) het embleem van Thailand. Garuda’s komen uit de Indiase hindoeïstische mythologie en verbeeldden een hybride van mens en arend.

Hoe is het echter mogelijk om Hindoestaanse tekens te vinden die afkomstig zijn van Thaise bankbiljetten uit India? Het Boeddhisme is immers ver weg meer dan 90 procent wijdverspreid in Thailand en India. Dit schijnbare anachronisme verdwijnt snel wanneer men zich realiseert dat er een lange geschiedenis van het hindoeïsme in Thailand is.

Er zijn ook intensieve verbindingen tussen het boeddhisme, het animisme en het hindoeïsme. In de culturele wortels van Thailand kunnen overeenkomsten worden gevonden tussen alle drie de geloven. In het dagelijks leven komt dit ook tot uiting in het feit dat bijna elk huis een spookhuis (animisme) heeft.

Eeuwenlang heeft het hindoeïsme een belangrijke rol gespeeld in de Thaise monarchie. De Koning van Thailand wordt algemeen beschouwd als de incarnatie van Vishnu. En de Garuda is het persoonlijke logo van de koning. Alleen Garuda mag boven het hoofd van de koning staan.

De Garuda wordt gebruikt sinds de tijd van Ayutthaya. Koning Boeddha Yodfa Chulaloke, Rama I, stichtte de Chakri-dynastie in 1782. Sindsdien is Bangkok de hoofdstad geweest. Sinds koning Vajiravudh, Rama VI, officieel het nationale embleem introduceerde in 1911, wordt het gebruikt op koninklijke en overheidsdocumenten. Het zegel is gemaakt door de toen beroemde kunstenaar Phra Dhevabhinimit, die aan de ontwerpen van Prince Naris werkte. De momenteel gebruikte zegel werd in 1946 voor S.M. Koning Bhumibol Adulyadej, Rama IX ontworpen.

Had u een visumstempel van de Koninklijke Thaise ambassade van uw land gekregen, dan vindt u de Garuda ook in uw paspoort, kijk maar eens, of bezit je een chanot?, ook daar prijkt het logo prominent op.

U ziet dat de Garuda niet alleen op het geld in Thailand voorkomt, vele officiële Thaise documenten zijn van dit logo voorzien, het is immers een stuk van de eeuwenoude Thaise cultuur.

Soms moet u het van dichterbij bekijken om het te ontdekken, hou u ogen open en u zult zien dat u nog veel meer van deze logo’s in Thaise leven tegenkomt, de volgende keer dat u gaat vliegen, kijk eens naar de staartvin van een vliegtuig van Singapore Airlines …

Met dank aan Olleke Bolleke

2 REACTIES

  1. En ik in de veronderstelling zijnde dat het bij Indonesie behoorde.
    Toen wij daar waren, hebben we een mooi houtsnijwerk van de Garuda gekocht.

    In India beeldjes gekocht die wij later hier ook in Thailand zagen.

    Kan het zijn dat meerdere aziatische landen afbeeldingen van goden gebruiken gebruiken, maar er soms een andere naam aan geven??

Comments are closed.