Home Featured DUBBELE PRIJZEN IN THAILAND……..WAT DOE JE ERAAN?

DUBBELE PRIJZEN IN THAILAND……..WAT DOE JE ERAAN?

0
DUBBELE PRIJZEN IN THAILAND……..WAT DOE JE ERAAN?

~GOEDE WAAR PRIJST ZICHZELF~

(Goed materiaal moet niet aangeprezen worden)


THAILAND:- Dubbele prijzen is een bron van ergernis voor reizigers, expats maar ook localios. Maar niet iedereen weet dat dubbele prijzen gehanteerd worden, of dat het vrijwel overal in Thailand bij alle toeristenattracties plaats vindt. Sommige mensen weten dat wel. Die vinden het enorm frustrerend en oneerlijk dat ze het dubbele moeten betalen (soms zelfs veel meer) dan de Thais zelf.

Maar die dubbele prijzen hebben een reden en er zijn manieren om er onderuit te komen. Olleke hoorde van reizigers hoe je dat kunt doen. Leer er van, en oordeel zelf of je tegen dubbele prijzen bent.

Thailand staat met stip bovenaan de lijst van meest bezochte bestemmingen in Azië. Ieder jaar reizen er miljoenen toeristen om de wildste strandfeesten te bezoeken en te dansen in het licht van de volle maan aan het strand. Afgelopen jaar waren dat er 35 miljoen. De regering verwacht dat dit aantal op zal lopen tot 45 miljoen in 2020.

Inmiddels gewend aan de stroom toeristen hebben Thaise bedrijven niet toevallig gebruik gemaakt van de betaalgewoontes van toeristen. En ze zijn niet bang om dat te doen. Reizigster Chanel Bellchambers uit Engeland verteld: “we waren twee dagen in Bangkok, en hadden het gevoel dat we een beetje bedrogen werden.”

Om er meer over te weten te komen sprak Bellchambers met een Britse expat die 10 jaar in Bangkok woont. “Het duurt lang, maar je moet hun vertrouwen winnen. Je moet leren onderhandelen en een beetje de taal spreken.” Dat laatste is een stuk gemakkelijker gezegd dan gedaan. En voor een korte vakantie is het niet nodig.

Richard Barrow, een Britse expat, heeft een eenvoudigere methode. “Bestel nooit wat in een restaurant dat geen prijskaarten toont. Dat is bovendien nog verboden ook. De restaurateur kan een boete verwachten van Bt. 140.000 (€4.000) of zeven jaar stenen kloppen. Dus vraag gewoon voor de maaltijd wat de prijs is.”

Maar sommige restaurants denken slim te zijn door de prijzen met westerse èn Thaise getallen te vermelden. Die Thaise getallen zijn vrijwel altijd anders (lager) dan de westerse. Dat is een weggevertje voor u dat uw prijs een flink stuk hoger is dan wat Thais moeten betalen. Buitenlanders, zegt Barrow, doen er verstandig aan om dat soort restaurants over te slaan en te gaan eten in restaurants met enkel Engelstalige menukaarten. Dat is gelukkig de overgrote meerderheid. “De prijzen in Thaise getallen zijn soms de helft van de westerse prijs.”

De staat doet vrolijk mee met dubbele prijzen. Er zijn veel mensen die de Thaise cultuur willen bekijken. Die treft u vaak aan in nationale parken, tempels en door de overheid beheerde attracties. Daar ziet u vrijwel altijd twee prijzen. Eén voor toeristen, en een voor Thais. Soms open en bloot, zodat u zelf kunt lezen dat toeristen de hoofdprijs moeten betalen en Thais voor half geld naar binnen mogen. Soms doet met dat subtiel, door net als in restaurants met Thaise getallen te werken.

U vraagt zich natuurlijk af: mag dat, dubbele prijzen berekenen in Thailand? Het antwoord is niet zo eenvoudig te geven, maar het is niet verboden. Richard Barrows: “Dubbele prijzen zijn slecht. Het is oneerlijk. In sommige landen is het bij wet verboden. Maar Thailand zit daar niet bij. De overheid en het bedrijfsleven hanteren dubbele prijzen.”

Deze maand (Olleke berichtte u er over) ging een bericht in de media viraal. Een Thaise dame beweerde dat ze de dubbele prijs voor een simpele maaltijd moest betalen omdat de verkoper dacht dat ze een Chinese toerist was.

Journalisten gingen op onderzoek uit, en ontdekten dat de verkoopster inderdaad de prijs hanteerde voor buitenlanders. Dat zorgde voor een golf van verontwaardiging niet alleen onder expats, maar ook onder Thais. Heel veel Thais vinden die dubbele prijzen net zo oneerlijk als buitenlanders.

Het ministerie van Economische Zaken gaat het geval onderzoeken. Als ze schuldig bevonden wordt dan mag ze zoals boven vermeld Bt. 140.000 aftikken of zeven jaar het spinhuis in.

Dus dubbele prijzen zijn illegaal? Volgens de zoveelste Thaise grondwet wel. Maar de wet wordt meestal anders uitgelegd. Zo van ‘hoe had u het vandaag gehad willen hebben?

Dus u moet zelf de keuze maken. Het bedrijf zit er niet mee dat ze een klant verliezen. De volgende klant betaald toch wel. En u moet iets anders zoeken of gaan doen. Even zo goed zijn er bedrijven die u beter kunt vermijden:

Siam Ocean World en Madam Tussauds rekenen schandalig hoge prijzen aan buitenlanders: Bt. 850 tegenover Bt 350 voor Thais. De meeste wassen beelden zijn Thais die wereldberoemd in Thailand zijn, maar verder nergens. En waarom zou u naar een peperduur aquarium in een kelder gaan als u voor het zelfde geld kunt duiken in de Andaman Zee?

Sommige reizigers en expats voelen zich een beetje schuldig. “Ik verdien in een uur meer dan een Thai in een week. Bovendien heb ik geen zin om te langdurig te pingelen om 1 euro van de prijs af te krijgen.” Zo denken velen er over. Een deel van het geld (als het de overheid betreft) wordt gebruikt voor onderhoud. Dat laatste veel gebruikte argument is een beetje mager. Onderhoud is sowieso minimaal in Thailand, en veel reizigers zijn er absoluut zeker van dat het geld daar niet aan besteed wordt.

Hoe kunt u ontkomen aan die dubbele prijzen?

Door te pingelen. Doe dat wel beleefd, en ga niet tot de absolute bodem. Thaise verkopers verwachten niet anders. U kunt ook van te voren kijken of de attracties die u van plan bent te bezoeken dubbele prijzen hanteren. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer (buslijnen): kijk van de voren wat de officiële prijs is, dan komt u bij het loket niet voor een vervelende verassing te staan.

Taxi’s werken meestal met de meter en die werkt hetzelfde voor Thaise en westerse passagiers. Motor taxi’s en tuk-tuks hebben geen meter. Die rekenen vrijwel altijd buitenlanders veel meer.

Bron: Travelwireasia