Home Featured DUBBELE PRIJZEN, HOE DENKT U DAAR ALS LEZER VAN OLLEKE BOLLEKE OVER?

DUBBELE PRIJZEN, HOE DENKT U DAAR ALS LEZER VAN OLLEKE BOLLEKE OVER?

3
DUBBELE PRIJZEN, HOE DENKT U DAAR ALS LEZER VAN OLLEKE BOLLEKE OVER?

~METEN MET TWEE MATEN~

(Niet voor alles of iedereen even streng zijn)


BANGKOK:- Thailands beruchte dubbele prijzen politiek is een rommeltje. Op sommige locaties doen ze er niet aan (zo hoort het!), op andere plaatsen hoef je de hoge prijs niet te betalen als je een werkvergunning hebt, of je huisregistratie kunt tonen. Men rommelt en schooiert maar wat aan.

Olleke is geen voorstander. Het simpele feit dat vrijwel overal de goedkopere prijs in Thais nummers wordt vermeld is een teken dat Thais donders goed weten dat ze de boel proberen te flessen. U weet dat het Thaise alfabet heel anders is dan het westerse. Maar er zijn ook andere tekens voor nummers. Dat wist u misschien niet.  Kinderen leren die wel, maar in het dagelijks leven gebruiken ze die meestal niet. Behalve om dubbele prijzen aan te geven.

B. Botje had daar 25 jaar geleden een grappige ervaring mee. Voor ik naar Thailand verhuisde probeerde ik Thais uit een boekje te leren. Bij de eerste gelegenheid dat ik mijn partner weer ontmoette zei ik: kijk, ik ben bezig met Thais. De nummers, dat lukt al! Zijn antwoord? “Goh, leuk. Maar we gebruiken die eigenlijk nooit…”

Hoe denkt u er over? Hier zijn wat reacties die Olleke Bolleke eerder verzamelde.

“Het is maar een paar euro, dus waar zeur je over? Als je een Thais inkomen vergelijkt met een westers inkomen is het gewoon eerlijk.” Dean

“Een van de redenen waarom Thailand nooit een modern land kan worden. De infrastructuur is matig, maar wordt beter. De Thaise mentaliteit echter is 3e wereld, en dat blijft zo.” Muz

“Nou, de prijzen zijn nog steeds goedkoop als je ze vergelijkt met attracties in ons eigen land. Maar het neemt wel de gastvrijheid weg. Gewoon niet eerlijk.” Mario

Hoe denkt u er over? Olleke hoort het graag.

Olleke heeft zelf wel een ideetje dat kan werken: de wet moet bedrijven die dubbele prijzen hanteren dat toestaan, op voorwaarde dat ze dat publiceren in Thais en in het Engels. U ziet op de foto dat enkel de prijzen in het Thais vermeld worden. Niet de openingsuren. Waarom? Omdat de meeste toeristen anders zouden weglopen. Geef bedrijven de gelegenheid te rekenen aan wie en wat ze willen, maar wees daar dan wel open over. En geef dan de bezoekers de gelegenheid om te kijken of ze dat eerlijk vinden of niet. Ze kunnen dan zelf de keuze maken of ze de attractie willen bezoeken.

Informatie en bron:
Foto’s: Phuket Gazette
Content: B. Botje in Zuid Thailand
Bron: Phuket Gazette

3 REACTIES

  1. Weet niet of het juist is maar heb begrepen dat de Thai gratis een National park in mag omdat ze belasting betalen en dat buitenlanders daardoor entree betalen.

  2. Het argument dat Thais belasting betalen gaat niet op als falang betaal je ook
    Elasting als je boodschappen doet of in een hotel verblijft

Comments are closed.