DIT JAAR IS ER ONTZETTEND VÉÉL POEN UITGEGEVEN AAN DE VIERING VAN HET CHINEES NIEUWJAAR IN THAILAND

0
248

~ZE KUNNEN HET GELD MET EEN HAMER BREKEN~

(Strooien met geld)


THAILAND:- De viering Chinees nieuwjaar zal deze week waarschijnlijk de hoogste consumentenbestedingen zien dan ooit is voorgekomen.

Thaise mensen met een etnische Chinese afkomst gingen gistermiddag zondag in het Yaowarat-gebied in Bangkok winkelen om artikelen aan te schaffen voor de aanbidding van hun goden en voorouders, welke vandaag zou gebeuren. Het toeval wil dat op het moment dat Olleke Bolleke dit typt hij zijn buren een duizendklapper hoort afsteken, een kabaal van jewelste.

Volgens het Center for Economic and Business Forecasting van de Universiteit van de Thaise Kamer van Koophandel waren de prijzen van goederen waren iets hoger dan normaal, dit vanwege de grote vraag. Het centrum schat dat de consumentenbestedingen tijdens deze Chinese Nieuwjaarsperiode het hoogst zullen zijn van in de afgelopen 11 jaar, met ten minste 58 miljard Baht als gevolg van de hoge vraag en de gestegen prijzen van goederen.

In Thailand duurt het Chinees Nieuwjaarsvieringen drie dagen. Deze bestaan uit: de oudejaarsdag (zondag), in het Thais bekend als “Wan Jai”, wanneer mensen gaan winkelen voor voedsel en materialen voor de aanbidding van hun goden en voorouders; het “Einde van het jaar” -dag valt op maandag, bekend als “Wan Wai”, de dag dat de mensen voor het hele jaar gaan bidden voor welvaart en ook respect betuigen aan hun voorouders. En de “nieuwjaarsdag” valt dit jaar op dinsdag, bekend als “Wan Thiew”.

Op nieuwjaarsdag dragen mensen nieuwe kleding en bezoeken ze oudere familieleden. De dag wordt als gunstig beschouwd, vandaar dat mensen zich onthouden van acties die als zondig of bepaalde “ongunstige” activiteiten worden beschouwd, zoals vechten, messen gebruiken of het huis aan kant te maken.

Vautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation