Home Featured DEEL 4 VAN 10 ZAKEN DIE THAILAND SNEL ZOU MOETEN VERBETEREN

DEEL 4 VAN 10 ZAKEN DIE THAILAND SNEL ZOU MOETEN VERBETEREN

0
DEEL 4 VAN 10 ZAKEN DIE THAILAND SNEL ZOU MOETEN VERBETEREN

~VERBETER DE WERELD, BEGIN BIJ UZELF~

(spreuk van de Bond Zonder Naam)


BANGKOK – Het toerisme en de economie van Thailand groeit niet zo hard als de overheid wil laten geloven. Er moeten een hoop zaken snel veranderen in Thailand om groei op beide gebieden te stimuleren. Vandaag de laatste aflevering wat Thailand snel moet doen om erger te voorkomen.

6- Zet oplichters te pronkToeristen oplichten vindt altijd plaats, ook in Thailand. Sommige gevallen van oplichterij is een toerist een paar baht lichter maken. Maar andere zijn ronduit gevaarlijk. Soms, heel soms, worden deze oplichters opgepakt en zeldzamer: bestraft. De straffen en de pakkans zijn zo laag dat ze absoluut niet afschrikwekkend werken.

Een mooi voorbeeld is de jetski scam, zeer populair in o.a. Pattaya. Een nietsvermoedende toerist huurt een jetski, en moet bij terugkomst een fenomenaal bedrag aan ‘schade’ betalen. De politie doet mee, en dwingt de toeristen te betalen. Dit is zo erg dat verschillende ambassades, waaronder die van Nederland en België daar regelmatig bij de Thaise regering over klagen. Zonder dat er ooit wat aan gedaan wordt.

Er moet een register komen waarin de meest irritante oplichterspraktijken geregistreerd worden en bekend gemaakt voor toekomstige toeristen. De politie moet haar aandacht veel meer op dat soort praktijken richten. En het gerecht moet dit soort oplichters die zelf een paar baht verdienen, en grote schade aan de reputatie van Thailand toebrengen streng straffen. De Thaise wet is over het algemeen zeer streng. Behalve hier.

7- Maak het gemakkelijker om onroerend goed te kopen

Je ziet een huis. Het spreekt je aan. Je onderhandelt over de prijs en wil het kopen. En dan gaat het moeilijk worden. Buitenlanders kunnen de grond niet kopen waarop dat huis staat. Dat kan alleen via omwegen, zoals het oprichten van een bedrijf dat eigenaar wordt van de grond. Of je leased het terrein van de eigenaar. Hoe dan ook, dit zijn omwegen waar de meeste mensen niet van houden en bezwaar tegen hebben. De enigen die hier winnen zijn advocaten die buitenlanders helpen om land te kopen en te navigeren door het labyrint van regels in de Thaise wetgeving.

De wet staat toe dat buitenlanders appartementen kunnen kopen, vermits tenminste 51% van de appartementen eigendom zijn van Thais. Ontwikkelaars zijn daarop ingesprongen en doen hun uiterste best om zo veel mogelijk flatgebouwen uit de grond te stampen om die markt van dienst te kunnen zijn.

8- Rapportage van adres (TM30) moet een stuk eenvoudiger of geschrapt worden

De verplichting voor buitenlanders om binnen 24 uur te melden als ze van adres verandert zijn komt pijnlijk dicht in de buurt van ‘1984’.  Die wet geldt voor toeristen en ook voor expats. Ze moeten zich direct melden als ze een weekeindje weg zijn geweest in Thailand. De regelgeving hierover is onduidelijk, en geeft meer vragen dan het beantwoord. De handhaving is wisselvallig – op zich al een goede reden om dit af te schaffen.

Als die rapportage ‘eenvoudig’ en online gedaan kan worden via een betrouwbare webpagina zou dat een pré zijn. Maar dat is absoluut niet het geval. De site is meer offline dan online, en niet beschikbaar in vele talen. Niet alle toeristen kunnen Thais lezen, of de zeer kromme vertaling in het Engels. Vereenvoudiging van dit systeem is een vereiste voor een modern land.

9 – 90 dagen registratie is absurd

Het rapporteren van ELKE adreswijziging, ook al overnacht u één nacht in het huis van een kennis, is ronduit absurd. De Thaise veiligheid wordt daar niet door bedreigt. Hetzelfde kan gezegd worden over de 90 dagen rapportage. Wie beheert die gegevens? De immigratiepolitie. Waar u zich ieder jaar moet melden, en uw adres indien nodig moet verifiëren. Een keer per jaar is meer dan voldoende. Hooguit melden als u in dat jaar ergens anders gaat wonen.

Hoe absurd is het? Lees mee. B. Botje woont in Bangkok. Olleke in Pattaya. Als B. Botje een nachtje wilt doorbrengen bij Olleke, dan moet hij zich eerst afmelden bij de immigratie in Chaeng Wattana, 45 km verderop. Dat is een volle ochtend werk. Dan met de bus naar Pattaya. Voor hij bij Olleke afmeert even aanmelden bij de immigratie Pattaya. De dag er op wederom afmelden. Terug met de bus naar Bangkok. En binnen 24 uur aanmelden bij de immigratie Bangkok. Om 1 nachtje ergens te logeren zit er meer dan een volle dag werk aan het correct melden waar je bent aan vast.

U mist nu punt 10. Die is bij het vertalen opgenomen in andere punten. Daarvoor onze excuses.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: PhotoStock
Content: B. Botje in Thailand
Bron: The Thaiger