DEADLINE VAN 2 JAAR VOOR ZEER FRAAI BOSCOMPLEX

0
148

~WIE WAT BEWAARD, DIE HEEFT WAT~

(het bewaren van zaken kan op lange termijn belangrijk zijn)


KHAO YAI:- Het besluit gaat vooraf aan een bijeenkomst volgende maand zal worden gehouden in Polen door de World Heritage Committee (WHC), Unesco is coulant want Thailand krijgt nog twee jaar de tijd om in boscomplex Dong Phayayen-Kao Yai, dat op de werelderfgoedlijst staat, een eind te maken aan illegaal grondgebruik en de illegale kap van phayung bomen (palissander).

Dat betekent dat het risico van verbanning naar de ‘in gevaar’-lijst voorlopig van de baan is. Volgende maand vergadert het World Heritage Committee (WHC) in Polen over de ontwerplijst die is opgesteld door het World Heritage Centre in Parijs.

Functionarissen die zich zorgen maken over de staat van de bos ecologie en duurzaamheid, zijn opgelucht. Het bos wordt niet alleen bedreigd door de illegale houtkap maar ook door het plan een snelweg te verlengen die door het bos loopt. Het bos strekt zich uit over een afstand van 230 km, van Khao Yai National Park naar Ta Phraya National Park, dat Cambodja grenst.

Het WHC heeft tot nu waardering voor de pogingen van de regering het bos te beschermen, maar het wil meer actie tegen de illegale houtkap in samenwerking met buurlanden. Het World Conservation Congress, een adviesorgaan van het WHC, vindt dat het snelwegproject herzien moet worden om schadelijke gevolgen te voorkomen.

Informatie en bron:
Foto’s: stock
Tekst: Lodewijk Kuis
Bron: Thailandgek.com