DE WAARHEID ACHTER DE VLIEGTUIGTOILETTEN OP 10 KILOMETER HOOGTE

0
317

~KAMER NUMMER HONDERD~

(Het toilet)


NEDERLAND-BANGKOK:- Ergens hoog boven de oceaan, had ik genoten van een warme maaltijd met een lekker drankje. De lucht in de cabine was droog, dus ik dronk een beetje extra water. En toen gebeurde het onvermijdelijke: ik voelde druk in mij toenemen.

Mijn buurman, zittend aan het gangpad, had een dutje. Ik zou een tijdje kunnen wachten. Maar alleen als ik zou proberen om niet te denken aan alle andere passagiers die wel naar de wc konden lopen.

Ik vroeg me af in welke staat ik zou verkeren als ik wel in het kleinste kamertje van het vliegtuig zou komen, onderwijl vroeg ik mij af wat er werkelijk met al dat menselijke afval gebeurt. Ze laten het toch niet zomaar dumpen, zoals vroeger in treinen? Valt het gewoon ergens onder het vliegtuig vandaan?

Stel je voor dat je op het verkeerde moment op de verkeerde plek zou staan.

Ik heb al mijn waanbeelden en vragen voor Franz bewaard, die de expert is van KLM op het gebied van toiletbehandeling.
Franz vertelde mij dat In de vroege dagen van de luchtvaart het afval via een gat uit het vliegtuig geloodst, maar dat is niet meer toegestaan.
Af en toe kan er echter een storing optreden, wat leidt tot enige lekkage uit het vliegtuig. Op grote hoogte bevriest het afval bijna onmiddellijk. Soms is de ijsklomp zo zwaar dat hij uit het vliegtuig valt. Maar ik kan me niet herinneren dat dit ooit met het KLM-vliegtuig gebeurt. ‘

FRANZ LEGT MIJ VERDER UIT HOE HET WERKT BIJ TOILET SERVICES
Wanneer je het toilet aan boord doorspoelt, zuigt een zuigpomp de inhoud van het toilet in de afvaltanks aan de achterkant van het vliegtuig. Zodra het vliegtuig landt, springt KLM Toilet Services in actie.

Een medewerker van de toilet service parkeert zijn toiletvoertuig onder het vlak en verbindt twee slangen: één voor afvalverwijdering en één voor het wassen van de tank. De medewerkers controleren altijd of de afvoerslang goed is aangesloten, want het laatste wat hij wil is een bruine douche. Hij opent dan de klep en pompt de inhoud van de afvaltanks in het toiletvoertuig. Zodra de tanks leeg zijn, worden ze gespoeld en gedeeltelijk gevuld met een speciale vloeistof die desinfecterend middel bevat om eventuele ziektekiemen in de tank te behandelen.

Een tankwagen kan 2.500 liter afval verwerken. Het voertuig wordt vervolgens naar een speciale vuilstortplaats op Schiphol gebracht, waar het afval wordt weggepompt. De bestuurder maakt dan het voertuig schoon. Het afval komt vervolgens in een waterzuiveringsinstallatie terecht. Als het afval volledig is verwerkt, blijft alleen schoon water over, dat in de Ringvaart bij Schiphol wordt gepompt.

Olleke Bolleke