DE THAISE NUCHKA EN DE HOLLANDSE GERRIT MIDDELKOOP ZIJN EEN HUISKAMER RESTAURANT IN GROOT-AMMERS BEGONNEN

0
518

~DE RODE DRAAD~

(Het centrale thema, hetgeen waar steeds weer op wordt teruggegrepen)


GROOT-AMMERS:- Samen koken Nuchka en Gerrit heel wat af: ze zijn zelfs een restaurant in hun huiskamer begonnen. Mét Thais eten. ,,Zo laten we de liefde aan elkaar zien.”

Bosjes rode peper hangen in hun keuken in Groot-Ammers. Gerrit Middelkoop (52) komt net binnen met een paar wortels uit hun groentetuin. ,,Ik word daar echt gelukkig van”, zegt zijn vriendin Nuchka Purimart (46). ,,Dat is toch prachtig? In de zomer hebben we kilo’s groenten. En ook pepertjes. Want hoe heter, hoe beter, grap ik vaak.”

‘Eten is de rode draad in ons leven’

Inmiddels ruim twee jaar bij elkaar koken ze bijna iedere dag samen. ,,Koken was voor ons een manier om elkaar te leren kennen”, vindt Nuchka. ,,Je leert wat de ander lekker vindt, en of je kunt samenwerken. Als we samen iets maken, weet je zeker dat het gerecht vol liefde zit.”

Textuur
De in Thailand geboren Nuchka liet Gerrit kennismaken met de échte Thaise keuken. ,,Ik was al wel bekend met de gerechten, maar door haar heb ik veel nieuws ontdekt”, vertelt hij. ,,De volgorde waarin ingrediënten worden toegevoegd is bijvoorbeeld belangrijk voor de textuur en de smaak.”

De liefde voor koken heeft altijd al in hen gezeten, zeggen ze. ,,Ik ben ermee geboren”, stelt Nuchka. ,,Hoe Thaise mensen eten is heel uniek. Niemand krijgt echt kookles, je leert het op de een of andere manier gewoon. Mijn moeder vroeg op een dag of ik een beetje citroengras wilde halen en sindsdien was ik me ervan bewust dat koken en eten in onze cultuur één van de belangrijkste dingen is.”

Jagen
Gerrit knikt: ,,Mijn moeder kon heel goed koken, dus ik denk dat ik het van haar heb.” In zijn vrije tijd jaagt hij weleens, dan eten ze de volgende dag wilde eend – mét curry. ,,Als je jaagt, moet je het ook opeten. Dus of het nu om fazanten of hazen gaat, samen maken we er een heel mooi gerecht van.”

Ik straal als ik eraan denk dat ik Thais mag serveren
Nuchka Purimart
Een paar weken terug besloten ze hun passie voor koken met anderen te delen, in hun huis. In hun huiskamerrestaurant serveren ze Nuchka’s favoriete Thaise gerechten, saté en curry’s. ,,Ik straal als ik eraan denk dat ik Thais mag serveren”, zegt Nuchka met een lach. ,,Ik wil die keuken in deze regio introduceren; het heeft namelijk zóveel te bieden.”

Dat volledig onbekenden aan hun eetkamertafel plaatsnemen, vinden ze allerminst erg. ,,We houden gewoon heel erg van eten. Het is de rode draad in ons leven”, legt Gerrit uit. ,,Dat delen met anderen is superleuk. We doen het ook niet elke dag, alleen op woensdag. Iedereen kan ons even bellen of een berichtje sturen om te reserveren.”

Nuchka stampt ondertussen wat pinda’s fijn in een vijzel. ,,Pak jij nog even een pepertje voor me?” vraagt ze aan haar vriend. ,,Dit is quality time voor ons. De beste tijd met zijn tweetjes is hier in de keuken. En het opeten daarna, natuurlijk”, zegt ze met een knipoog.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Cor de Cock
Content: Roos van Bijnen
Bron: bndestem