DE THAISE JAI FAI WILT HAAR MICHELIN STER TERUG GEVEN AAN MICHELIN

0
509

~DE KOGEL IS DOOR DE KERK~

(De beslissing is gemaakt)


BANGKOK:- Het krijgen van een Michelin-ster is misschien wel een van de hoogste eerbetuigingen voor een chef-kok, maar voor de Thaise street food verkoopster Jai Fai is het dat absoluut niet meer en heeft laten weten dat ze er lang over nagedacht heeft en dat voor haar kogel door de kerk is…..ze wil de ster graag terug geven

Toen Michelin, het Franse bandenbedrijf dat ook internationale eetgidsen distribueert, voor het eerst bekendmaakte dat ze een gids voor Bangkok zouden publiceren, vroegen velen zich af of een verkoper van straatvoedsel ook een ster zou kunnen krijgen.

Slechts één street food verkoopster voldeed aan de normen van Michelin en dat was het culinaire genie achter het eetcafé Raan Jay Fai, die sindsdien de “krab omelet koningin” wordt genoemd.

Maar het blijkt dat het leven in het sterrenlicht niet zo groot is als het lijkt, haar tokootje dat zich op de hoek van Soi Samran Rat in het Phra Nakhon-gebied van Bangkok bevindt, was voorheen relatief onopvallend.
Nu ze haar in december een Michelin-ster hebben gegeven, is het niet meer mogelijk om haar toko zomaar voorbij te lopen omdat er buiten een lange rij wachtend staat.

Je zou denken dat dit een goede zaak is voor Khun Supinya Junsuta, die voor de Bangkokianen doorgaat als Jay Fai, maar ze vindt het allemaal maar niets en wilt dat alles weer terugkeert zoals het decennia lang gaat.

Volgens verschillende berichten heeft de ster haar zoveel roem gebracht dat vele toeristen, fijnproevers en zelfs een paar nieuwsgierige ambtenaren van de belastingdienst de weg naar de kleine toko van Raan Jay Fai weten te vinden.”

RAAN JAY FAI STAAT BEKEND OM ZIJN KRAB OMELETTEN
En nu wil Jay Fai, de 72-jarige chef-kokkin wiens krabomeletten verantwoordelijk zijn voor de samenscholing voor haar toko, de ster teruggeven omdat, naast de drukte, de ster andere ergernissen heeft veroorzaakt.

Fai zei: “Veel mensen komen enkel om te kijken en foto’s te maken en vinden het niet noodzakelijk om te eten, wat heb ik daar nu aan?”

De wereldbekende classificatie heeft ook de kleine eetgelegenheid gedwongen om reserveringen te maken en moest de dochter van Jay Fai, Yuawadee Junsuta, haar baan op te zeggen, zodat ze fulltime bij Raan Jay Fai moest gaan werken.

En omdat Jay Fai vreest dat ze met de stijgende prijzen uiteindelijk haar klanten zal verliezen, is de toegenomen vraag naar haar eten niet zo enorm prijzig dat ze er rijk van is geworden. Integendeel, ze besteedt eigenlijk meer geld aan de ingrediënten om gelijke tred te houden met de menigte.

Maar ondanks de smeekbeden van haar moeder wil Junsuta dat klanten weten: “Voor of na Michelin, wij blijven het op de Jay Fai manier doen, want Jay Fai is nog steeds Jay Fai. “Voor ons is het belangrijk dat de klanten ons komen zeggen dat ze van ons eten heerlijk vinden, zo worden wij beloond met een miljoen sterren die er elke dag bij ons stralen”.

Informatie en bron:
Foto’s: PhotoStock
Content: Olleke Bolleke