DE THAISE GENERAAL PREM TINSULANONDA IS NIET MEER!!!

0
387

~HIJ HEEFT ZIJN BAKERGELD WEL VERDIEND~

(Op gezegende leeftijd komen te overlijden)


BANGKOK:- Volgens berichten in de Thaise media is de voorzitter van de Privy Council en groot staatsman, gisteren in het Phramongkutklao-ziekenhuis op 98-jarige leeftijd aan hartfalen gestorven.

Hij werd gistermorgen om 05:00 uur met grote haast door militaire officieren van de residentie Sisao Thewesmet naar het ziekenhuis gebracht om behandeld te worden. Volgens de rapporten zou gerespecteerde militair om 09:09 overleden zijn.

Generaal Prem was een soort vaderfiguur, nauw verbonden met het leger en de monarchie, een vertrouwde adviseur van de overleden koning Bhumipol en een symbool van Thailand’s hybride systeem van ‘geleide democratie’ – soms ‘premocratie’ genoemd. Hij werd geboren op 26 augustus 1920 in tambon Bo Yang in het district Muang in de provincie Songkhla. Hij was de laatste van de acht kinderen die werden geboren uit Luang Winijthantakam (Bueng Tinsulanonda) en mevrouw Winijthantakam (Odd Tinsulanonda).

Hij kreeg de naam “Prem” van de gerespecteerde monnik Phra Rattanathatmuni (Baen Khanathaporano). De achternaam “Tinsulanonda” werd op 14 juni 1919 door koning Rama VI aan de familie geschonken.

In zijn jeugd studeerde de generaal aan de Maha Vajiravudh Secondary School in Songkha af, gevolgd door de Suan Kularb Wittaya School in Bangkok, waar hij in 1937 afstudeerde.

Hij zette zijn opleiding voort aan een technische school voor het leger in de cavalerieafdeling voordat hij toetrad tot het leger, en ging verder met deelname aan de Indochina Oorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog was hij legerofficier in de provincie Uttaradit. In 1952 kreeg hij een studiebeurs om in de Verenigde Staten te studeren aan een cavalerieschool in Fort Knox, Kentucky, samen met Gen Pichit Kullavanijaya en Gen Wichit Sukmark. Bij zijn terugkeer werd hij adjunct-commandant van een cavalerieschool in de provincie Saraburi, die later het Cavaleriacentrum werd.

Hij kreeg de rang van generaal-majoor en werd benoemd tot commandant van het cavaleriecentrum in 1968. Hij werd benoemd tot plaatsvervangend commandant van het 2e leger die in 1973 leiding gaf aan de Noordoost-regio, promoveerde tot luitenant-generaal en werd in 1974 benoemd tot commandant van het 2e leger.

Daarna werd hij assistent-legercommandant in 1977, bekleedde de rang van generaal en werd in 1978 benoemd tot opperbevelhebber van het leger. Hij ging toen de politiek in en werd benoemd tot vice-minister van Binnenlandse Zaken en minister van Defensie voordat hij de 16e premier werd, de positie die hij tussen 1980-1988 bekleedde.

Hij werd benoemd tot lid van de Privy Council op 23 augustus 1988 en werd voorzitter van de Privy Council op 4 september 1998.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: PhotoStock
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkok Post