DE THAIS ETEN VEEL TE ZOUT ETEN

0
623

~wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan?~

(Mobilisatie 1939 liedje)


BANGKOK:- Meer dan 22 miljoen Thais hebben gezondheidsproblemen omdat ze veel te veel zout consumeren. Ieder jaar sterven 20.000 mensen aan de gevolgen daarvan, en dat kost Thailand 100 miljard per jaar.

Academici en gezondheidsactivisten willen daarom dat de overheid een zoutbelasting gaat heffen op zoute producten. Daardoor zal de industrie, zo denken ze, het dieet aanpassen waardoor er 32.670 mensenlevens gered worden.

Zoutarm Thailand voorzitter dr. Surasak Kantachuesiri zei tijdens een medische bijeenkomst dat 13,2 miljoen Thais last hebben van hoge bloeddruk, 500.000 een hersenbloeding krijgen, 750.000 last hebben van hartziektes, en 7,6 miljoen hebben problemen met de lever. Voor dat laatste vragen 20.000 mensen nierspoelingen aan.

“Overconsumptie van zout leidt tot de dood van 20.000 Thais ieder jaar. Als we de medische en economische kosten bij elkaar optellen is het bedrag 100 miljard,” zei dr. Surasak.

Hij vindt het noodzakelijk dat het publiek leert over de gevaren van te zout eten, en om de voedselindustrie te dwingen om minder zout in hun producten te stoppen. Zoals gebruikelijk in progressieve kringen kan dat prima met belastingmaatregelen. Deze belasting is niet bedoelt om de staat te verrijken (dat is wel een leuk extraatje) maar om de industrie te dwingen zoutarm te gaan. Vooral in geïmporteerde producten zit veel zout. Surasak vergeleek Thaise instant noedels met 2 gram zout per pak met Zuid Koreaanse noedels die 7 gram zout bevatten.

Het zout limiet bij import wordt binnenkort besproken binnen de FDA (Thaise keuringsdienst van waren en medicijnen) met gerelateerde diensten, zegt FDA directeur Dr. Poonlarp Chathawijitwong. Afgelopen jaar kregen 13 producten en merken een aanmerking dat ze zich aan de wet moesten houden, vergeleken met 5 het jaar daar voor.

Die 13 producten zijn snacks, chocola, brood producten, instant maaltijden en ijs. De FDA adviseert om niet meer dan 2 gram zout per dag te eten, dat was vorig jaar 2,4 gram.

Vautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Photosstock
Content: B. Botje in Thailand
Bron: the Nation