DE TE STERKE BAHT KAN GROTE GEVOLGEN HEBBEN VOOR DE ECONOMIE

1
471

~GEEN 2 MISSEN VOOR 1 GELD DOEN~

(Niet tweemaal hetzelfde zeggen of doen)


BANGKOK:- De sterke baht wurgt de Thaise economie. Dat gaat een stuk erger worden nu economen waarschuwen dat het risico van een recessie groot wordt.

Teerana Bhongmakapat, is econoom verbonden aan Chulalongkorn Universiteit. Hij is bezorgd over de stijging van de Baht ten opzichte van de dollar en lokale valuta in de regio. “Dit kan de economie schade berokkenen,” waarschuwt hij.

De baht doet nu 31 tegen de dollar. Daardoor vrezen Thaise exporteurs dat hun producten door de sterkte baht uit de markt geprezen worden.

Teerana zegt dat de combinatie van een renteverhoging in december en interesse van buitenlandse investeerders de baht sterk hebben gemaakt. Maar, zo waarschuwt hij, de economie loopt daarmee buiten de pas. De groei zal o.a. daarom beneden de 4% blijven.

Omdat Thailand economisch vertrouwt op het toerisme kan dit de economie enorm beïnvloeden. Veel economen waarschuwen voor een economische recessie in amerika en China binnen een paar jaar. Maar Teerana gelooft daar niet in. Hij denkt dat de groei daar enkel zal vertragen, niet tot stilstand zal komen.

Maar dat geldt niet voor kleinere economieën, zoals die van Thailand, waarschuwt Teerana. Verder kan langzamere economische groei op wereldniveau de productiviteit in Thailand negatief beïnvloeden.

Hij was daarom geen voorstander van de renteverhoging eind afgelopen jaar. Het gevolg is tragere economische groei en bijna geen inflatie.

“Kijk naar de grootste economie ter wereld, die van Amerika. Ze hebben grote groei en een lage rentevoet. De markt verwacht dat de meeste andere landen hun rentevoet gaan verlagen, behalve Thailand.”

Als de Bank van Thailand de rente verhoogd, waar andere landen in de regio hun rente juist verlagen, zal dat de economie geen goed doen.”Dat gaan we merken in de wisselkoersen,” waarschuwt hij.

Ook China hoeft zich geen zorgen te maken. Die kunnen hun lokale economie een extra duwtje in de goede richting geven, om de export en de handelsoorlog goed te maken. Maar kleinere landen missen die mogelijkheid. En dat kan gevolgen hebben voor hun economie.

Teerana denkt dat de handelsoorlog voorlopig doorgaat, zonder dat er een akkoord bereikt zal worden.

Vautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: The Nation
Content: B. Botje in Thailand
Bron: The Nation

1 REACTIE

 1. Waarom is het, dat mensen die het kunnen weten en kunnen beredeneren waarom die baht omlaag moet en wat er gebeurd wanneer dit niet gebeurrt, er altijd mensen zijn, die nog van de hoed als van de rand laat staan van evaluatie/devaluatie , het wederom beter weten en dit dus in volle onschuld tegen willen spreken.
  Deze mensen die niet gestoord worden door enige kennis van financien, daar de eigen bankrekening een zeer gezond gezicht hebben.

  De grootste Jan met de korte achternaam kan zien dat dit import/export geen goed doet, maar blijven hoge percentages van groei uitbraken waar ze de ballen verstand van hebben.
  Dat het midden en klein bedrijf hier een giga probleem mee opgezadeld krijgen en zoals we allemaal weten kan je bijna zeggen dat 80 % van het bedrijfsleven hieronder valt.
  En misschien wel meer.
  Ik denk dat er eerst een pakket ellende over dit land moet komen en dat er dan daadwerkelijke stappen ondernomen worden om de boel uit de drek te trekken.

  Laten we hopen dat het niet zover komt.

  LOUISE

Comments are closed.