DE STAD BANGKOK GAAT WEER DE STRIJD AAN MET DE PATAT EN BANANENVERKOPERS EN VERKLAARD HEN DE OORLOG

0
996

~DE PISANG ZIJN~

(De dupe zijn, de klos zijn, de lul zijn, de sigaar zijn etc)


BANGKOK:- De bananentelers en hun klanten in de oude wijken van de hoofdstad zitten wederom in de problemen nu het gemeentebestuur hen gedreigd heeft met het intrekken van de ventvergunningen van de straatverkopers die gefrituurde bananenproducten verkopen.

In het historische gedeelte van Bangkok, Rattanakosin Island, heeft de gemeente Bangkok de oorlog verklaard aan de straatverkopers van bananen en aardappel. Een politiecommandant van een lokaal politiebureau liet weten dat ze al jaar en dag een offensief tegen deze verkopers uitoefenen.

“We hebben ze altijd beboet. Het is niet alsof wij er nu net mee beginnen, “zei kolonel Kampanat Arunsiriroj van het politiebureau Nang Loeng vandaag in een telefonisch gesprekje.

Khun Kampanat verklaarde echter niet zeker te weten of de politie de klanten ook bekeurde en kon ook niet vertellen waar streetfood verkopers van deze producten dan wel mochten verkopen.

“Ze mogen verkopen waar ze willen, maar het moet wel een legale plek zijn, zoals voor een winkel of iets dergelijks,” aldus Khun Kampanat.

Khun Paitoon Kamparat, het gemeenteraadslid die deze maatregel vanmorgen tijdens een raadsvergadering naar voren bracht, vertelde dat er teveel bananenverkopers zich lukraak langs Ratchadamnoen Avenue, Nang Loeng Road, Lan Luang Road, de Phan Fa Lilat-brug, Maen Si Kruising en andere wegen in het Rattanakosin-gebied opstelden.

“De stad moet het leger bananen en patatverkopers reorganiseren zodat ze in aangewezen gebieden kunnen blijven verkopen. We moeten deze Thaise carrière blijven ondersteunen, ” aldus Paitoon.

De klanten die betrapt worden bij het kopen van gefrituurde bananenproducten kunnen een boete krijgen tot 2.000 baht terwijl de verkopers een maximale boetes van 5.000 baht kunnen krijgen.
Khun Paitoon zei dat hij zal aandringen op beveiligingscamera’s die moeten worden geïnstalleerd om gebieden te monitoren waar de verkopers vaak hun verkoop stekkie hebben.

“Als dit allemaal gerealiseerd is, weet ik zeker dat het probleem zal wordennopgelost”, zei Paitoon.

Een ander gemeenteraadslid, Luitenant generaal Chotipol Junyoo, zei dat de stad “in het verleden eerder geprobeerd had dit probleem te beheersen, maar het werk was inconsistent en de maatregelen werden nagenoeg niet nageleefd.
Maar deze keer zal alles anders zijn, zo zei hij, wij zullen alle verkopers in een database gaan opslaan, zodat wij met druk op de knop weten, wie zich niet aan de regels houdt.

“We moeten ons erbij neerleggen dat we het probleem niet kunnen oplossen, omdat de verkopers en de politie elkaar kennen”, zei stadsraadslid Akrawat Devahastin Na Ayuthaya. “Bijvoorbeeld, op Ratchadamnoen Avenue, geven de verkopers gratis gefrituurde bananen aan de politie zodat de politie hen geen strobreed in de weg legt, sterker nog, ze laten de voetgangersstoplichten langer op rood staan, zodat iedereen tijd heeft een gefrituurd banaantje te kopen.

Politie-generaal Shinnatat Meesuk zei dat hij de nieuwe voorschriften zou doorgeven aan gemeentelijke handhavingsambtenaren in het gebied. Deze “Tessakit-officieren zullen samenwerken met de lokale politie om deze wet strikt na te leven,” zo zei Shinnatat.

De wetshandhavingsafdeling van de Bangkok Metropolitan Administration, de Tessakit politie patrouilleert door de straten en bekeuren overtreders voor kleine overtredingen van de stadsregels.

Het grootste deel van de gemeenteraad stemde vanmorgen in met de suggestie,van Paitoon. Paitoon zei dat de dat de friet en bananenverkopers nu eenmaal de gezondheids- en veiligheidscode overtreden.

De kwestie van de bananenverkoper is een lang sluimerend probleem, waarbij politie- en stadsbeambten regelmatig nieuwe geloften aflegden om hen en hun klanten te boeten, hetgeen NOOIT uit de verf is gekomen.

Informatie en bron:
Foto’s: Khaosod
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Khaosod