DE SMOG VERVUILING IS IN CHIANG MAI NOOIT ZO ERG GEWEEST ALS NU HET GEVAL IS

0
838

~DAT HELPT GÉÉN ZIER~

(In het geheel niets; hoegenaamd niets)


CHIANG MAI: Professor dr. Chaicharn Pothirat heeft de gevolgen berekend van luchtvervuiling die een groot deel van het land momenteel teistert: hij kwam tot het onthutsende resultaat dat met de huidige luchtvervuiling het sterftecijfer in Thailand met 0,3 procent toeneemt.

Het hoofd van de afdeling luchtwegen en allergieën van de Faculteit van de universiteit van Chiang Mai heeft de aandacht gevestigd op de voortschrijdende luchtvervuiling met alarmerende cijfers.
De bevindingen van deze faculteit zijn afkomstig uit onderzoek in Europa en de Verenigde Staten. Meer ontwikkelde landen zouden waarschuwingen geven en zelfs evacuaties bevelen als het PM10-niveau tussen 80 en 110 microgram ligt, zei Chaicharn.

Afgelopen woensdag lag het PM10-niveau in Chiang Mai op 114,75 microgram. De Thai Pollution Control Department (PCD) heeft de limiet ingesteld op 120 microgram.

De luchtkwaliteitscriteria van de PCD gebruiken nu ook de deeltjes van 2,5 micron (PM2,5), iets wat voorheen niet gebeurde. De limiet voor PM2,5-hoeveelheden in Thailand is 50 microgram.

In Chiang Mai werd nu 103,3 per kubieke meter gemeten. Volgens Chaicharn hebben ontwikkelde landen richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangenomen. Daarna mag PM2.5 de 20 microgram per dag niet overschrijden.

“Het huidige beleid van de Thaise autoriteiten heeft ertoe geleid dat mensen geloven dat de lucht in hun gebied nog steeds goed genoeg is om een ​​normaal leven te leiden,” zei Chaicharn.

“Als het PM10-niveau hoger is dan 50 microgram, dan is er een wezenlijk gezondheidsrisico voor de luchtwegen, het hart en de bloedvaten.”

BINNEN BLIJVEN HELP GEEN ZIER!
Hij voegde eraan toe dat binnen blijven in geval van hoge concentraties van luchtvervuiling ook niet echt veilig is. Een test aan de Universiteit van Chiang Mai heeft aangetoond dat de luchtkwaliteit in een gebouw, zelfs in kamers met airconditioning, nauwelijks verschilt van de buitenwereld, zeker “wanneer de mensen vaak deuren openen en sluiten, ook dan komt er stof binnen”, zegt Chaicharn.

Informatie en bron:
Foto’s: PhotoStock
Content: Olleke Bolleke in Chiang Mai
Bron: Der-Farang