DE SLUITING VAN SCHOLEN STAAT IN CHIANG MAI NADERBIJ NAARMATE DE SMOG ERGER WORDT

0
223

~GEEN HAND VOOR DE OGEN ZIEN~

(Zich in totale duisternis (of dichte mist) bevinden)


CHIANG MAI:- Dat deze mooie provincie bovenaan de mondiale lijst staat met de ergste luchtvervuiling in Thailand groeit de vraag om scholen en onderwijsinstellingen in de noordelijke provincie tijdelijk te sluiten omwille de gezondheid van de studenten.“Met name de Chiang Mai University [CMU] moet zijn lessen opschorten totdat de situatie verbetert. Niet alleen zal dit studenten sparen, maar het zal ook het publieke bewustzijn van de ernst van smog vergroten “, zo liet het Legal Research and Development Centre van CM U’s Faculteit der Rechtsgeleerdheid gisteren in een verklaring weten.

De verklaring werd vrijgegeven nadat AirVisual, een internationaal erkend platform voor gegevens van luchtkwaliteit, afgelopen dinsdagmiddag Chiang Mai als ’s werelds op twee na meest vervuilde stad beoordeelde. De lucht in Chiang Mai is al enkele dagen bruinachtig gekleurd.

De Pollution Control Department (PCD) meldde gisteren dat het niveau van PM2.5 – zwevende deeltjes in de lucht met een diameter van 2,5 micron of minder – in het Muang-district van Chiang Mai schommelde rond de 85-94 microgram per kubieke meter lucht, ruim boven de 50mcg veilige limiet. PM10 lag bij 114 mcg tot 123 mcg, boven de veilige limiet van 100 mcg, en de luchtkwaliteitsindex (AQI) varieerde tussen 188 mcg en 203 mcg, een dubbele veiligheidsdrempel van 100 mcg.

Het CMU’s juridische onderzoeks- en ontwikkelingscentrum zei dat overheidsorganisaties, in het licht van dergelijke ernstige luchtverontreiniging, zijn begonnen met gratis beschermende maskers aan de mensen uit te delen.

Het centrum voegde eraan toe dat de bevoegde autoriteiten in Chiang Mai ook dringend tastbare langetermijnoplossingen voor smog moeten bedenken omdat de provincie al meer dan tien jaar met deze vervuiling te maken heeft.

“Als degenen die in het provinciale bestuur geen actie ondernemen of enige verantwoordelijkheid tonen, moeten ze uit hun functie worden gedreven “, verklaarde het centrum.

Ondertussen zei PCD dat de hoeveelheid kleine stofdeeltjes in het noorden gisteren veel te hoog was, voornamelijk als gevolg van bosbranden. Er zijn afgelopen week meer dan 1.000 hotspots in het noorden geweest.

Hoewel de smog in de noordelijke provincie Phrae gisteren leek te zijn afgenomen, bevond het zich nog steeds op een verontrustend niveau met PM2,5 per kubieke meter lucht bij 68 mcg en de AQI op 141, beneden 130 mcg en 240 respectievelijk. De smog was dinsdag zo slecht dat een vliegtuig niet op Phrae Airport kon landen.

Smog omhulde ook de nabijgelegen provincie Nan gedurende drie opeenvolgende dagen, terwijl de lokale bevolking haastte om bosbranden te verbranden voordat de autoriteiten een verbod in hun gebied oplegden.

In het nabijgelegen Lampang was de smog zo slecht dat de autoriteiten harde actie voerden tegen degenen die buitenbranden aan het aansteken waren.

Vanaf 10 februari tot 10 april is een strikt verbod ingesteld op buitenbranden in de provincie Lampang. In de provincies Nan, Phrae, Phayao en Chiang Rai loopt het verbod van morgen tot 15 april. Wat betreft Chiang Mai, Lamphun, Mae Hong Son en Tak, het verbod loopt van maart tot april.

Na ongeveer tien dagen van uitstel zagen Bangkok en omliggende provincies gisteren de smog-crisis terugkeren.

Van de 43 gebieden waar luchtkwaliteitscontroleapparaten zijn geplaatst, bleken er 28 gisteren boven de PM2.5 veilige limiet uit te komen.

‘S Morgens waren er slechts twee gebieden met onveilige niveaus van PM2,5, maar gisteren rond het middaguur was het aantal gebieden met onveilige PM2,5-niveaus gestegen naar 14.

Vaudje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Noord Thailand
Bron: The Nation