DE REDDINGSACTIE VAN DE VERMISTE THAISE JONGENS IN DE GROT BEGINT NU ECHT EEN RACE TEGEN DE KLOK TE WORDEN

0
814

 


~EEN RACE TEGEN DE KLOK~

(Het begint dringend te worden)


CHIANG RAI:- Volgens de laatste berichten hebben hulpverleners de 13 jongeren die naar verluidt gestrand zijn in de Tham Luang-grot in de provincie Chiang Rai nog niet kunnen bereiken.

De reddingswerkers werken 24 uur de klok rond om water uit de grot af te voeren. Ze zeggen echter dat als gevolg van het leveren van de juiste elektriciteit-spanning aan de waterpompen, de drainagesnelheid nogal laag is. De autoriteiten hebben daarom besloten extra stroomgeneratoren in te zetten om het proces te versnellen. Ze gaven ook aan dat de aanhoudende regen en het stijgende waterpeil de zoek- en reddingsoperatie belemmeren.

HET WEER WERKT NIET ECHT MEE!
De zware regenbuien van de afgelopen nacht hebben ervoor gezorgd dat de marine duikers nog dieper water in de grot moesten trotseren.

De laatste rapportages hebben zware regenbuien weergegeven, die in sommige ruimtes elke 20 minuten het water met bijna 40 centimeter lieten stijgen, zodat de duikers zich uit sommige ruimtes in de grot moesten terugtrekken.

ALSOF DAT ALLES WAS!
Een vijf uur durende storm dwong reddingswerkers zowel binnen als buiten de grot om zich hoger gelegen gebieden te begeven zodat het zoekwerk gestopt moest worden. De stroomaggregaten die in de grot staan moesten even uitgezet worden omwille van de veiligheid.

De minister van Binnenlandse Zaken, generaal Anupong Paojinda, heeft aangegeven dat buitenlandse experts die zijn ingeschakeld om te helpen bij deze reddingsoperatie met de Thaise reddingswerkers overeengekomen zijn dat boren in de grot mogelijk een ander toegangspunt biedt en de kansen vergroot om het team te vinden. De uitrusting van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu moet hierbij worden gebruikt.

Verschillende legerofficieren zijn met landmeters boven op de berg aan het kijken of er verdere toegangspunten kunnen gemaakt, tot nu toe zijn er drie toegangen gemaakt een vierde zou nog moeten worden gevonden. De Thaise overheid gebruikt satellietbeelden om dit proces te ondersteunen.

Enkele redders hebben verklaard dat ze in de afgelopen drie dagen de grot voor drie kilometer hebben kunnen ingaat, maar geloven dat het vermiste voetbalteam zich ongeveer vijf kilometer verder in de grot begeeft. Ze zijn er nog steeds van overtuigd dat de 13 levens in leven zijn en kunnen worden gered.

MEER BUITENLANDSE HULP
De vicepremier van Thailand, generaal Prawit Wongsuwan zei dat 30 leden van het US Pacific Command (USPACOM) zich bij de zoekactie hebben aangesloten.

“Het US Pacific Command (USPACOM) heeft 30 personeelsleden met apparatuur gestuurd om de grotmuren te helpen te penetreren”, vertelde khun Prawit aan verslaggevers.

Met dank aan Olleke Bolleke in Noord Thailand