DE PLOEG CEREMONIE VOORSPELD EEN GOEDE OOGST

0
154

~ZOALS MEN ZAAIT ZAL MEN OOGSTEN~

(Men krijgt loon naar werken)


BANGKOK:-  Premier generaal Prayuth zei gisteren dat hij tevreden was met de voorspelling van de Koninklijk Ploeg Ceremonie op maandag. hij riep de bevolking wel op begrip te hebben voor de voorzichtige aanpak van de overheid om een duurzaam resultaat te krijgen.Hij wenste de boeren veel succes, en adviseerde hun zich voor te bereiden op risico’s zoals overstromingen, droogte en zorgvuldig te plannen hoe ze hun akkers beheren.

Boeren gebruiken de gelukkige voortekens om met ploegen te beginnen, rijst te zaaien of loten planten in de rijstvelden, hopend op een voorspoedige oogst. Bijna vanzelfsprekend vroegen ze de regering om de rijst prijzen zo hoog en de rijs van kunstmest zo laag mogelijk te houden.

In Tambon Bang Decha in de provincie Prachin Buri hoopte de 52 jarige boer Sawek Norasing dat de regering de rijst prijzen vast zal stellen op Bt 9.000 per ton. Dat is nu Bt. 6.000-7.000 per ton. Boeren moeten nu Bt. 7.000-9.000 per ton investeren aan zaad en kunstmest. Een andere boer, Wanthana Kwanyoo, 46, vraagt het zelfde. Maar Khampin Phongpan, 59, vindt Bt 16.000 per ton net voldoende om voor te zaaien. “Zelfs met een goede oogst lijden boeren armoe als de rijstprijs (te) laag blijft.”

In de provincie Uttaradit voerden boeren een ritueel uit om zich te verontschuldigen tegenover Moeder Natuur en de Rijstgodin voor ze met het werk beginnen. Volgens boer Somboon Maneejamnong is dat ritueel belangrijk voor de ruggengraat van het land – dat zijn de rijstboeren – en het verzekerd ze van een goede oogst die hoge prijzen doet.

In Phichit’s Pho Prathap Chang district,planten boeren jonge rijstloten. Dat scheelt veel water en tijd. in plaats van zaaien poten ze, en dat scheelt 20 dagen.

Informatie en bron:
Illustraties: Thaivisa
Content: B. Botje in Bangkok
Bron: Thai Visa