DE ONVOLPREZEN HELDEN VAN CHIANG RAI

0
503

~DE STOUTE SCHOENEN AANTREKKEN~

(Iets doen wat moed vergt)


CHIANG RA – Ze riskeren hun leven niet door in troebel water te duiken. Het zijn de onvolprezen helden van een klein leger vrijwilligers die gevoed, gekleed, gehuisvest moeten worden.

Hoe de twaalf kinderen en hun coach gered gaan worden is nog niet bekend. Het werk om ze te redden gaat gewoon door.

Manthana Kerddan, Wassana Saiboonpanen met hun team van masseuses kwamen direct om de ouders bij te staan op de eerste dag van de reddingsactie. Ze verzorgen ook agenten die lange dagen van twaalf uur maken, en koks die pijn krijgen door eentonig werk te doen.

Dan is er Natachapal Promachak. Ze is eigenaresse van een nabijgelegen paddenstoelen boerderij. Ze spreekt goed Engels en wilde wat doen. Daarom werd ze door de toeristenpolitie ingezet om als tolk op te treden tussen de buitenlandse vrijwilligers en Thaise redders, om miscommunicatie te voorkomen. Soms gaat ze zelf de grot binnen. “Ik wil dat buitenlanders leren dat Thais gastvrije mensen zijn die elkaar altijd willen helpen.”

Piyawat Chonsalingkarn en Monglong Saeho zijn studenten en vrijwillige militairen van de nabijgelegen Mae Sai Prasitsart school. Ze delen water en eten uit aan redders op het kantoor van de lokale administratie. En ze hebben een nieuwe taak gekregen: optreden als vertalers tussen Thais en buitenlanders. Piyawat doet Engels en Monglong doet Chinees. Een andere taak voor hun is het introduceren van nieuwe vrijwilligers in de omgeving.

Olleke berichtte u al eerder over Nalinee Sutthasan, een moeder van twintig met twee kleine kinderen. Zij en vrijwilligers uit haar dorp hebben voor Bt 165.000 aan ingrediënten gekookt om de vrijwilligers te voeden. Ze is ter plaatse vanaf 24 juni. En zegt te blijven tot het laatste kind uit de grot is gehaald.

Er is ook een gratis open lucht kapper. De gouverneur heeft die laten komen omdat de politie geen vrije haardracht heeft en na vele dagen van onafgebroken werken kunnen de agenten wel een kappertje gebruiken.

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Khaosod