DE NIEUWE KONING VAN THAILAND IS VANDAAG GEKROOND | LANG LEVE DE KONING!

0
512

~ZIJN HAAN MOET KONING KRAAIEN~

(Het moet gebeuren zoals iemand dat wilt)


THAILAND:- Kritiek op de koning is een groot taboe in Thailand, wie er ook op de troon zit. De verering van de monarch is traditie, mensen die op audiëntie gaan, moeten plat op de grond voor de troon. Voor veel Thai is dat vanzelfsprekend, maar met het aantreden van de nieuwe koning sluipt er bij sommigen toch enige twijfel in.Een Thaise expat in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh uit zich heel voorzichtig als hij over de troonswisseling spreekt. “Ik houd net zo veel van de nieuwe koning als van de oude”, zegt de man die zelfs met deze onschuldige opmerkingen anoniem wil blijven. “Maar als we eerlijk zijn, dan kunnen we hen niet vergelijken. Want de oude koning zat heel lang op de troon en had daardoor veel tijd om goede dingen te doen. De nieuwe koning heeft nog niet veel tijd gehad.”

Maha Vajiralongkorn (66) is in feite al meer dan twee jaar koning van Thailand, maar zijn kroning is tot nu toe uitgesteld. Hij is de zoon van de in oktober 2016 overleden Bhumibol Adulyadej. Die zat zeventig jaar op de troon en wordt door mening Thai gezien als de grootste koning die Thailand, of zelfs de wereld, ooit heeft gekend. Of Vajiralongkorn ooit zo’n status zal bereiken, valt nog te bezien.

VADERFIGUUR
Vajiralongkorn drukt desondanks een zwaar stempel op de Thaise samenleving. Het koningshuis geldt in Thailand als het belangrijkste instituut, en de koning als de meest verheven man van het land. Bhumibol gebruikte die status onder meer om politieke crises te sussen en om de Thai van adviezen te voorzien, bijvoorbeeld over het irrigeren van rijstvelden of het belang van geld sparen. Veel Thai beschouwden hem als een vaderfiguur.

Het is onduidelijk of Vajiralongkorn een vergelijkbare status ambieert. Hij heeft namelijk een omstreden reputatie. Zo staat hij bekend als een rokkenjager die inmiddels al vier keer in het huwelijk trad, de laatste keer afgelopen woensdag nog, en die liever zijn tijd doorbrengt in zijn luxe villa in Duitsland dan bij zijn landgenoten. In Duitsland is hij ook schaars gekleed gefotografeerd, in een strakke broek en een soort topje dat zijn vele neptatoeages niet verhult.

Maar ook inhoudelijk zijn er grote verschillen tussen de twee koningen. Waar Bhumibol zich vaak neutraal opstelde, daar heeft Vajiralongkorn een sterke politieke geldingsdrang. Dat werd onder meer zichtbaar toen zijn jongere zus, prinses Ubolratana Mahidol, zich bij de verkiezingen kandidaat stelde voor het premierschap. De reactie van de koning was al net zo ongebruikelijk, omdat hij de ambitie van de prinses publiekelijk ‘extreem ongepast’ noemde. Enkele dagen later werd Ubolratana’s partij verbannen uit de politiek.

LEES VERDER

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: AFP
Content: Redactie
Bron: trouw.nl