DE NEDERLANDSE ELEKTRISCHE TUKTUK BREEKT DOOR IN AZIË

0
495

~WINNAARS HEBBEN EEN PLAN, VERLIEZERS EEN EXCUSE~

(Quote van een onbekend iemand)


BANGKOK:- Al jaren bouwt de Nederlander Dennis Harte elektrische tuktuks in Thailand. Tot voor kort waren die vooral bestemd voor de Europese en Amerikaanse markt, maar nu groeit ook de belangstelling vanuit Azië.

In Bangkok zijn ze niet weg te denken uit het straatbeeld: de duizenden tuktuks, die vooral worden gebruikt als toeristentaxi. Ze zijn compact en wendbaar, wat handig is in het drukke verkeer in de Thaise hoofdstad. Maar minder positief: het zijn mega-vervuilers. Een tuktuk stoot meer dan tien keer zoveel uit als een personenauto.

TUKTUKS ZIJN ERG VERVUILEND
In heel Azië rijden er wel miljoenen tuktuks rond. “Alleen in combinatie met overheidsingrijpen kun je de oude vervuilende tuktuks laten verdwijnen”, zegt hoogleraar Rothenberg. “Zoals in China bijvoorbeeld. In tal van steden zijn ze daar al in de ban gedaan.” In India is een derde van de vijf miljoen driewielers intussen elektrisch. Ook de Thaise regering wil op termijn af van de oude, vervuilende tuktuks. Volgens Rothenberg zou dat een hoop vervuiling schelen.

De Nederlander Dennis Harte bouwt al jaren elektrische tuktuks in een fabriek in de buurt van Bangkok, zo’n driehonderd per jaar. Tot voor kort gingen die bijna allemaal naar Europa en Amerika. Zijn tuktuks rijden bijvoorbeeld in Parijs rond, in Portugal en ook in Amsterdam.

REGELGEVING HIELD DENNIS TEGEN!
In Thailand zelf, hét land van de tuktuk, mochten ze ironisch genoeg de weg niet op. “Onze handen jeukten als we al die tuktuks hier zagen rijden. Maar het lukte eerst niet vanwege de regelgeving in Thailand.” Dat is nu veranderd, waardoor Harte nu ook in eigen land aan het werk kan.

In de fabriek van de Tuk Tuk Factory wordt nu daarom hard gewerkt aan de eerste tien tuktuks voor de Thaise markt. Binnenkort gaan ze naar de stad Chiangmai in het noorden van Thailand, waar ze al tijden kampen met zware luchtvervuiling. En dat is nog maar het begin, denkt Harte. “We hebben aanvragen uit heel Azië: India, Cambodja, Indonesië. Er rijden hier heel wat driewielers rond. We zullen wat aanpassingen aan het voertuig moeten doen om het aan te passen op de markten hier. Maar we zien een goede toekomst.”

PRODUCTIE OPVOEREN
Door de vraag uit Azië denkt de Tuk Tuk Factory de productie komende jaren te kunnen opvoeren tot 500 per jaar. Maar zelfs als je alle vervuilende tuktuks vervangt door elektrische, zijn daarmee de problemen met smog nog lang niet opgelost, denkt Harte. “Het zorgt wel voor een omwenteling in het denken. Alle toeristen die een elektrische tuktuk zien denken: hé, wat leuk. Dat kunnen wij ook wel gebruiken.”

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: RTL
Content: Redactie rtlZ
Bron: RTLZ